Social

Numeroși gorjeni suferă de ciroză hepatică

Aproape 170 de pacienți diagnosticați cu ciroză au fost internați, în primele șase luni ale anului, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, iar 11 dintre aceștia au decedat. 

Conform medicilor, ciroza hepatică este definită prin înlocuirea țesutului hepatic normal sau sănătos cu țesut cicatricial nefuncțional. Pe măsură ce boala avansează, arhitectura ficatului va fi formată din ce în ce mai puțin țesut sănătos. 

Ciroza este ultimul stadiu al fibrozării ficatului, fiind provocată de numeroase forme de boli sau probleme hepatice, precum hepatita sau alcoolismul cronic. ”Ciroza hepatică poate fi asimptomatică mulți ani, iar când apar simptomele, acestea sunt frecvent nespecifice (anorexie, oboseală, pierdere în greutate). Manifestările întârziate includ hipertensiunea portală, ascita și, când se produce decompensarea, insuficiența hepatică. Diagnosticul presupune frecvent biopsia hepatică”, a spus Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie la Cabinetul Planificare familială  din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Dacă ciroza nu este tratată, ficatul va funcționa defectuos sau va intra în incapacitate de funcționare denumită insuficiență hepatică, cunoscută drept ultimul stadiu al bolii hepatice. 

Ciroza este adeseori asimptomatică până în momentul în care deteriorarea hepatică este extinsă. Statisticile arată că o treime dintre pacienți nu dezvoltă simptome. Când semnele și simptomele apar, acestea nu sunt specifice acestei afecțiuni. Printre simptomele care pot să apară sunt: lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree, oboseală și paloare, respirație cu dificultate, dar și pierdere în greutate sau creștere bruscă în greutate, precum și icter, depozite sau pete galbene în zona ochilor.

 

”Prognosticul este frecvent imprevizibil. Acesta depinde de factori precum etiologia (cauzele), severitatea, prezența complicațiilor, afecțiunile comorbide, factorii gazdă și eficacitatea tratamentului. Pacienții care continuă să consume alcool, chiar și în cantități reduse, au un prognostic foarte slab”, a mai spus medicul Cristina Cornoiu.

Vizualizări: 1,187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: