Actualitate

Modificările planului de restructurare a CE Oltenia sunt tot secrete? Ce se închide mai devreme!

Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia a fost modificat, după cum ne-a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. Pe plan local, administrația Complexului Energetic Oltenia ține secrete modificările aduse, așa cum și planul de restructurare a fost ascuns luni bune inclusiv de ochii angajaților.

Este probabil nevoie din nou să punem presiune pe ei, pentru a da dovadă de transparență, mai ales că modificările ar putea să privească ritmul în care este făcut procesul de decarbonare. Cu alte cuvinte, anumite perimetre minieră și grupuri pe cărbune să se închidă mai devreme decât s-a scris în planul inițial.

Planul de restructurare făcut anul trecut includea închiderea a cinci cariere miniere, ceea ce va conduce la înjumătățirea producției actuale. Planul prevede înlocuirea a 1.460 MW pe lignit cu 1.325 MW produși de două grupuri pe gaz.

Comisia Europeană a constatat însă că “măsurile structurale compensatorii propuse până în prezent de România par a fi insuficiente”. O altă constatare este că “în pofida închiderii oficiale a minelor de lignit, extracția lignitului va crește de fapt până la sfârșitul anului 2024 și va scădea sub nivelul din 2020 doar începând cu 2026”. Nu știm cum va răspunde sau cum o fi răspuns deja Complexul Energetic Oltenia acestor dorințe ale Comisiei Europene de a se renunța mai rapid la energia pe cărbune.

Vă reamintim că planul de restructurare a costat 4,4 milioane de lei și a fost făcut de o companie internațională de consultanță, cu sprijinul angajaților CE Oltenia.

Vizualizări: 4,202

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: