Actualitate

Adio termocentrale! Certificatul de carbon costă cât megawatt-ul

Ideea că peste câțiva ani vor mai exista termocentrale pe cărbune este o utopie, câtă vreme prețul certificatului de carbon a ajuns pe bursă aproape cât prețul unui megawatt.

Conducerea Complexului Energetic Oltenia a propus un plan de restructurare în care să rămână cu cinci grupuri pe cărbune, dar ce să mai facă cu acestea?

Costul unui certificat de carbon a ajuns la 42 de euro și mai crește, iar megawatt-ul se vinde cu câțiva euro în plus. “Cu 42 de euro certificatul de carbon, cât este acum, nici măcar termocentrala Rovinari, care este cea mai performantă din România, cu cel mai mic cost de producere a MW, nu poate să facă față”, a spus Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia Rovinari.

Tomescu militează pentru reducerea vârstei de pensionare a celor care au lucrat în condiții grele, pentru ca actualii salariați să se bucure măcar de pensie, dacă politicienii nu au soluții pentru salvarea termocentralelor. “Chiar dacă noi, salariații din termocentrală, am munci fără salarii, la ora la care vorbim nu putem să mai facem față acestui cost al certificatelor de carbon”, a spus Tomescu. Acesta spune că birul impus de Uniunea Europeană a lovit în veniturile oamenilor, care nu au mai beneficiat de majorări salariale, dar au și pierdut unele drepturi, cum ar fi biletele de odihnă și tratament.

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia încep luni a șaptea săptămână de protest, pentru a cere reducerea vârstei de pensionare.

Vizualizări: 2,743

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: