Politică

Miruță: De doi ani îi umilesc, nu le dau adeverințele, nu le recunosc drepturile

Deputatul USR Gorj, Radu Miruță, atrage din nou atenția asupra faptului că mii de actuali și foști salariați ai Complexului Energetic Oltenia sunt plimbați prin instanțele de judecată, pentru că Legea 197/2021, prin care minerilor și energeticienilor din termocentralele pe cărbune li s-a redus vârsta de pensionare la 52 de ani, este aplicată prost.

“În continuare îi umilesc pe oamenii care beneficiază de legea 197. Îi umilesc, îi pun să stea pe coji de nucă și le toarnă apă în cap. Oamenii de doi ani câștigă procese și le iau și banii. Doi ani nu le-au dat adeverințe, doi ani nu le-au recunoscut reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, doi ani nu le-au aplicat reducerea proporțional dacă aveau mai puțin de 25 de ani vechime. Acum acceptă asta. Dar, care orice hoț care este predispus să fure, când vede o hârtie de 10 lei care iese din buzunar, mai bagă mâna să îi smulgă și pe ăia”, a spus Radu Miruță.

Culmea, și în condițiile în care sute de mineri și energeticieni și-au câștigat banii în instanță, statul rămâne la fel de rigid. “Nu le dau oamenilor banii. Nu le dau oamenilor banii, în condițiile în care ei, de când nu le dau banii și au promis că le vor da, oamenii au câștigat vreo 350 de procese, am urmărit eu, în care în absolut toate au fost decizii copy-paste, liniare. În aceste condiții, tu PSD, tu PNL, nu te duci la Casa de Pensii, care este a partidului tău, să vorbești colegial cu oamenii ăia de acolo, la Ministerul Muncii: băi, oameni buni, râde lumea de noi. Ajungem să întoarcem niște decizii după ce oamenii se plimbă prin justiție. Dacă tot vedem că toate vin așa, hai să luăm o hotărâre prin care, de astăzi înainte, să le aplicăm cum suntem obligați să le aplicăm, fără să mai treacă oamenii pe la instanță. Că oamenii sunt amărâți și nu toți dintre ei au puterea să ajungă în instanță”, a explicat deputatul de Gorj la TV Sud.

Fără îndoială, totul se poate schimba cu o simplă decizie, dar, cu toate acestea, blocajul persistă, după acum acuză Miruță: “De ce îi plimbi tu pe oamenii ăștia când vezi că unul după altul obțin același rezultat prin instanță? Asta este o nemernicie pentru care eu, personal, nu-i voi ierta pe oamenii ăștia din PSD și PNL. Nu au vrut legea asta. Au crezut că vor câștiga lupta cu mine pentru legea asta, au pierdut-o. După ce au pierdut-o, au apăsat ambreiajul politic, au blocat-o prin casele de pensii, prin conducerea CEO care nu dădea adeverințe, au pierdut și în justiție lupta. În permanență pierd câte un pas și se uită ce mai pot ei face rău”.

Durează mai mult, dar cei care aleg să lupte obțin o pensie mai mare. “Eu, Miruță, le-am spus oamenilor: aveți încredere! Ei le-au spus oamenilor: Miruță vă minte! Și pe cuponul ăla de pensie oamenii văd că scrie altă sumă. Și oamenii zic: bă, băiatul ăla a avut dreptate”, a concluzionat parlamentarul.

Sunt sute de oameni care au câștigat procesele și alte câteva mii care așteaptă un verdict.

 

Vizualizări: 2,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: