pamFLEȚI

Minte n-au... dar mint de rup

Primăria Târgu Jiu a rămas, la începutul acestui an, fără 60 de milioane de lei. Bani pe care ministrul PNL de la Finanțe, Marcel Boloș, i-a tăiat din pix prin aplicarea Ordonanței 155, ordonanță care "rupe" o parte din impozitele și taxele locale, transferând-o spre bugetul central. Nu doar primăria Târgu-Jiu a avut de suferit, ci mai toate primăriile din țară. 

Primarul Marcel Romanescu a reușit să-l convingă pe premierul Marcel Ciolacu de gravitatea situației și să obțină 40 de milioane de lei din gaura făcută de ministrul liberal în bugetul primăriei din Târgu Jiu. Municipalitatea, având proiecte pe fonduri europene în derulare, de peste 250 de milioane de euro, risca să nu poată asigura cofinanțarea. Mai mult ca sigur, aici au țintit politicienii liberali, fiindcă așa au învățat ei să facă politică. Sabotaje, piedici și multă manipulare. 

Drept dovadă, când au fost obținuți cei 40 de milioane din rezerva de stat, s-a lăudat fix PNL că-i aduce în conturile municipalității. Spectacolul de penibil l-a avut în rol principal, în primă fază, pe tiktoker-ul Ion Iordache. El și-a asumat toate meritele deși n-a avut niciunul și banii dispăruseră din conturile primăriei chiar prin semnătura colegului său, Marcel Boloș. “Am reușit să aducem 40 de milioane de lei la Târgu Jiu, o sumă istorică”, s-a lăudat senatorul Iordache, pe Facebook. Fals! Ați reușit să "ciuntiți" bugetul local de 60 de milioane, o sumă istorică, ca apoi să se dea alții peste cap pentru a recupera din alte surse, 40 de milioane, o sumă mai puțin istorică. Nu? La Târgu Jiu, 4 este mai mic decât 6. La Turceni...posibi să fie diferit. 

Protagonistul următoarelor laude a fost nimeni altul decât prefectul Iulian Popescu. Doar ne-a obișnuit. El le rezolvă pe toate. Numai ce ține de Prefectură nu. Acesta a început să fluture o adresă pe care primăria a emis-o către prefectură. Simplificat, Iulian Popescu a fost doar un fel de poștaș, care a aflat despre cele 40 de milioane, când a primit comunicarea. 

 Doar că...

În realitate, cei doi liberali n-au avut nicio legătură în rezolvarea problemei. A făcut lumină primarul Marcel Romanescu. Edilul a explicat cum a rămas primăria fără bani și cum a încercat să-i obțină prin demersuri la Asociația Municipiilor din România și, mai apoi, la premierul Marcel Ciolacu, știut fiind că doar el poate accesa fonduri din rezerva de stat. 

Redăm în integralitate comunicatul prezentat pe site-ul oficial al Primăriei Târgu Jiu:

"Ca urmare a valului de informații false venite din sfera politică și promovate, regretabil, de reprezentanți ai Statului Român, Primăria Municipiului Târgu Jiu face următoarele precizări:

1. Municipiul Târgu Jiu urmează să primească de la Fondul de Rezervă, aflat la dispoziția primului ministru, aproximativ 40 de milioane de lei, sumă care va intra în bugetul local.

2. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Asociației Municipiilor din România (AMR), unde Primăria Municipiului Târgu Jiu este reprezentată de domnul primar Marcel Romanescu (membru al comitetului director). La ședința care a avut loc în data de 18 ianuarie, ora 15:00, au participat primari și angajați ai primăriilor localităților membre AMR și reprezentanți ai Guvernului României, în frunte cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu.

3. Având în vedere că numeroase municipii au pierdut sume importante ca urmare a aplicării prevederilor Ordonanței nr. 115 din 2023, membrii AMR au solicitat compensarea acestor sume, oferindu-se diverse soluții. Premierul Marcel Ciolacu a propus alocarea a 200 de milioane de euro, bani care urmau să fie împărțiți EXCLUSIV MUNICIPIILOR MEMBRE AMR, cu excepția Municipiului București, așa cum urmau să stabilească membrii Asociației Municipiilor. A fost acceptată, de comun acord, propunerea domnului primar Marcel Romanescu de a se oferi compensarea procentual, în funcție de sumele pierdute de fiecare municipiu. De menționat că municipiul Târgu Jiu a fost, după Deva, cel mai afectat de prevederile Ordonanței promovate de ministrul Finanțelor, domnul Marcel Boloș (un buget diminuat cu 37%, adică aproximativ 60 de milioane de lei).

4. După stabilirea situației menționate mai sus, s-a luat decizia ca primăriile să înainteze prefecturilor județelor din care fac parte solicitarea de intervenție pentru primirea sumelor stabilite în ședința din data de 18 ianuarie. Primăria Municipiului Târgu Jiu a înaintat solicitarea vineri, 26 ianuarie, așa cum s-a stabilit de comun acord cu reprezentanții Guvernului României și membrii AMR, în acest caz prefectul județului Gorj având doar un rol intermediar și fiind obligat să înainteze solicitarea către Guvern, indiferent de instituția emitentă.

Aceste precizări sunt necesare având în vedere că în spațiul public au apărut informații false, promovate de persoane din sfera politică, dar, regretabil, și de reprezentanți ai unor instituții publice precum Prefectura Gorj și ai unor cabinete parlamentare care nu au înțeles scopul acestor fonduri și nici problemele cu care se confruntă atât primăriile din județul Gorj, cât și celelalte primării din țară, ca urmare a efectelor pe care Ordonanța 115, impusă de ministrul Finanțelor, le are asupra bugetelor locale." se arată în comunicatul oficial, emis de Primăria Municipiului Târgu Jiu. 

 

În concluzie, peneliștii sunt de înțeles în ticăloșia lor, fiindcă trebuie să astupe găurile făcute în pandemie. Pentru asta e nevoie de bani la buget. De aici și anomalia de ordonanță 155, cu banii strânși din taxe și impozite locale, redirecționați spre bugetul central. Păi, dacă sunt banii noștri din bugetul local, nu-i normal ca tot local să fie și investiți?! Sau, cum? Plătim noi, jepcile de zeci de milioane de euro din pandemie și tonele de vaccinuri luate de Câțu? Dacă asta e politică liberală...mergeti cu Domnu', unde-a nins și nu s-a prins. Amin!

Vizualizări: 4,749

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: