Actualitate

Ministrul Energiei i-a asigurat pe sindicaliști că mai ține CEO pe perfuzii

Multe cuvinte și puține informații concrete au fost vehiculate miercuri la întâlnirea dintre ministrul Energiei și liderii federațiior sindicale din Complexul Energetic Oltenia.

Clar pare un singur lucru și anume că planul de restructurare nu va fi aprobat de Comisia Europeană în formula trimisă în august de CE Oltenia. Știm cu toții că este în derulare o “investigație aprofundată”, care de obicei ține câteva luni.

Pe cale de consecință, ministrul Virgil Popescu i-a anunțat pe sindicaliști că fără aprobarea planului nu poate fi dat ajutorul de stat de 241 de milioane de euro, pentru cumpărarea certificatelor de carbon. Oricum, dacă banii s-ar da acum, nici nu ar fi suficienți, că s-a făcut 40 de euro certificatul, față de 25 cât se estima. Până dau ei banii se face 50-60 de euro, pentru că prețul pe bursă crește pe măsură ce ne apropiem de termenul limită, 30 aprilie.

Virgil Popescu le-ar fi spus însă sindicaliștilor că există o varintă. Complexul Energetic Oltenia să împrumute acești bani, iar guvernul să garanteze cu provizionul constituit în bugetul de stat pentru CE Oltenia. Când va fi aprobat planul de restructurare, vine și ajutorul de stat și CEO rambursează împrumutul. Dar dacă planul de restructurare va fi respins? Aici ministrul s-a mulțumit să spună că nu va lăsa CEO să intre în faliment. Fără detalii.

Cu alte cuvinte, CEO rămâne într-un fel sau altul pe perfuzii Și cred că va rămâne cel puțin trei ani, deoarece din analizele celor de la Transelectrica, în perioada asta nu vor apărea capacități noi de producție care să înlocuiască termocentralele pe cărbune.

Vizualizări: 2,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: