Diaspora

Ministru din Ungaria, la Moscova pentru a cere mai mult gaz

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a mers joi, 21 iulie, la Moscova, unde s-a întâlnit cu o serie de înalţi oficiali ruşi, potrivit MTI.

Minstrul a avut programate întâlniri cu vicepremierul pentru Energie, Aleksandr Novak, cu vicepremierul Industriei şi al Comerţului, Denis Manturov, precum şi cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Potrivit MAE ungar, Szijjarto a fost însărcinat de către guvern să discute despre achiziţionarea suplimentară a circa 700 milioane metri cubi de gaze din Rusia, pe lângă volumele specificate în contractele pe termen lung privind cumpărarea de gaze naturale ruseşti.

Vizita ministrului ungar de Externe la Moscova a avut loc la o zi după ce UE a cerut statelor membre să-şi reducă consumul de gaze cu 15% până în martie, ca măsura de urgenţă, în condiţiile în care preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că livrările ruseşti trimise în Europa prin Nord Stream 1 ar putea fi reduse în continuare sau chiar întrerupte.

Livrările de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1 între Rusia şi Germania au fost reluate joi, după o întrerupere de zece zile, a anunţat operatorul acestei infrastructuri, calmând îngrijorările cu privire la o eventuală prelungire a perioadei de mentenanţă, transmite Reuters.


Procesul de reluare ar putea lua mai multe ore, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al operatorului.

Conform unui purtător de cuvânt al companiei energetice austriece OMV, gigantul de gaze rusesc Gazprom a semnalat că va livra joi jumătate din volumele de gaze prevăzute, adică niveluri comparabile cu cele observate înaintea întreruperii serviciului de mentenanţă.

Guvernele europene se temeau că Rusia, vizată de sancţiuni occidentale din cauza ofensivei sale în Ucraina, îşi va prelungi în mod voit perioada de mentenanţă anuală a Nord Stream 1 pentru a perturba planurile de stocare în curs înainte de venirea iernii.

Vizualizări: 1,293

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: