Politică

Ministerul Energiei bagă minerii în ceață. Beznă și mai mare la ANRE!

Alba – neagra cu soarta energiei pe cărbune și, implicit, a unui județ întreg. Ministrul Energiei își schimbă declarațiile după cum bate vântul și bagă în ceață și mai rău angajații Complexului Energetic Oltenia. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie n-are vreo reacție și recunoaște că n-are nicio treabă și că frâiele le are doar ministrul Energiei când vine vorba de politici și strategii energetice.

Așa că nu e de mirare dacă ne întrebăm și noi, odată cu minerii, ce rost mai are această instituție dacă spune public că deciziile importante din acest sector sunt luate doar de Ministerul Energiei.

Deputatul de Gorj Claudiu Manta a încercat să clarifice declarațiile făcute, în ultima perioadă, de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. ANRE a scris negru pe alb că, în trei ani, energia pe bază de cărbune va fi de circa 5%. Câteva luni mai târziu, ministrul Burduja spune prin viu grai că, în 2026, vom avea energie pe cărbune sub 1%.

E justificat ca lumea să întrebe când a avut habar ministrul ce a scos pe gură? Deputatul Claudiu Manta a ridicat această problemă, în Parlament, avându-i în față pe reprezentanții ANRE.

A discutat în baza unui raport de activitate al ANRE. „Raportul ilustrează reducerea participării cărbunelui, în special a lignitului, în mixul de producere la nivelul anului 2026 și înlocuirii, în viitor, cu gaze naturale, surse regenerabile și energie nucleară. Dumneavoastră prezentați trei grafice la nivelul anului 2022, unde lignitul are 14,1, huila 1,2. 2026 – 5,2% cărbunele, respectiv 1% huila și 2031 – huila 0,3 și lignitul 3,4”, a spus parlamentarul de Gorj.

Stânga chiar nu știe ce face dreapta

 

ANRE și ministrul Energiei au vorbit împreună, dar au înțeles separat. De ce? De curând, ministrul Burduja a spus răspicat că, în 2026, cărbunele nu va asigura nici 1% din energie. Mai exact, 0,3%.

“Ca o considerație personală, faptul că se închid capacități de producere a energiei din cărbune fără să punem nimic în loc este un atentat la siguranța energetică a acestei țări. Întrebarea mea către dvs este: Ați comunicat titularului politicii energetice a României, în speță, Ministerului Energiei, faptul că, potrivit acestui grafic, energia pe cărbune, în 2026, va fi de 5,2% în timp ce ministrul își asumă acest procent de 0,3. Este o diferență uriașă și nu înțeleg dacă se vorbește pe aceeași limbă în acest domeniu”, a adăugat Claudiu Manta, în Parlament.

De față, cei de la ANRE i-au demonstrat că acolo stânga chiar nu știe ce face dreapta. „Declarațiile făcute de domnul ministru sunt făcute ulterior depunerii în Parlament a acestui raport pe 2022 care prezintă la 117 un scenariu de referință. Punctual, pe anumite subiecte, instituțional, ANRE este în comunicare cu Ministerul Energiei care creionează politicile țării în ce privește sectorul energetic”, a fost răspunsul celor de la ANRE. „Un răspuns caragialesc”, după cum bine l-a descris deputatul Manta.

Vizualizări: 3,060

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: