Actualitate

Minerii gorjeni vor să renunțe la BCR. Pentru reciprocitate!

Mulți dintre salariații Complexului Energetic Oltenia au carduri la BCR și spun că vor să renunțe la colaborarea cu această bancă, după ce instituția a anunțat că nu mai finanțează cărbunele.

“BCR nu mai finanțează cărbunele! Salariații CEO trebuie să renunțe şi ei la serviciile BCR, pentru reciprocitate! Sunt destule bănci (chiar și cu capital românesc) la care pot apela pentru livrarea salariilor și a unor eventuale împrumuturi pentru nevoi personale! Haideți să fim mai deştepți decât ei, să nu ne mai lăsăm umiliți! Același lucru ar trebui să-l facă toți românii care vor independența energetică a țării”, a scris Petrișor Catană pe pagina de socializare.

De-a lungul vremii, CE Oltenia a ales să țină cardurile de salarii ale celor peste 12.000 de angajați la băncile cu care avea și alt tip de relații comerciale. Cu doi ani în urmă, BCR, alături de alte bănci, acorda complexului un credit sindicalizat, pentru achiziționarea certificatelor de carbon.

Acum, când CE Oltenia a aflat că nu poate să primească ajutorul de stat de 241 de milioane de euro de la stat pentru cumpărarea certificatelor, și băncile îi întorc spatele. Decizia ar fi a grupul austriac Erste, compania-mamă a BCR. 

BCR a explicat, pentru Profit.ro, că nu va mai "acorda finanțări pentru susținerea activității din industria cărbunelui”, implicit nici pentru cumpărarea certificatelor de carbon.

Comisia Europeană a publicat miercuri, 10 martie, decizia de la începutul lunii februarie, privind declanșarea unei investigații aprofundate a planului de restructurare a CE Oltenia. În document se arată că statul nu poate să mai susțină complexul, fără o aprobare prealabilă a Comisiei. “Pentru alte ajutoare de stat planificate (cu excepția ajutorului pentru salvare prelungit), România se angajează să nu le pună în aplicare până când nu vor fi aprobate”, se arată în document, cel prelungit fiind creditul de 251 de milioane de euro din primăvara trecută.

Cu toate acestea, la întâlnirea cu liderii sindicali din februarie, ministrul Virgil Popescu a spus că varianta B ar fi contractarea de către CE Oltenia a unui credit garantat de stat, doar că această garanție trebuie să aibă avizul Comisiei Europene.

Vizualizări: 2,715

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: