Actualitate

BCR anunță că nu mai finanțează energia pe cărbune

Grupul austriac Erste, compania-mamă a BCR, a anunțat că are în plan reducerea graduală a expunerii sale pe sectorul extracției de cărbune energetic și al producției de energie electrică pe bază de cărbune, astfel încât aceasta să ajungă la zero până în 2030. 

BCR a explicat, pentru Profit.ro, care sunt implicațiile deciziei grupului mamă în România: "Conform Politicii de Finanțare Responsabilă a grupului Erste, nu vom mai acorda finanțări pentru susținerea activității din industria cărbunelui, dar vom continua să susținem, cu îndeplinirea anumitor condiții, tranziția către energie sustenabilă (energie verde și proiecte de gaze, utilizat ca și combustibil de tranziție). În cazul CE Oltenia, BCR are o expunere de 23,7 milioane de euro, doua treimi fiind finanțări pentru upgrade de mediu pentru capacitățile de producție Isalnita și Rovinari, iar o treime (7 mil. euro) fiind o finanțare de achiziții de certificate CO2 pentru cota aferentă anului 2019. În linie cu Politica de Finanțare Responsabilă a grupului Erste, achiziția de certificate verzi nu va mai fi finanțată".

BCR, subsidiara românească a Erste, s-a numărat printre băncile care au finanțat în 2019 îndeplinirea de către Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie din cărbune din România, a obligațiilor sale de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. CE Oltenia, controlat de stat, a beneficiat atunci de un credit de jumătate de miliard de lei de la 6 bănci locale, cel mai mare finanțator fiind BCR, cu o contribuție de 120 milioane lei. 

Vizualizări: 1,783

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: