Actualitate

Miner: Dacă erau atâția și la proteste...

Minerii au comentat pe paginile de socializare faptul că sute de gorjeni care au lucrat în cariere miniere și termocentrale au luat cu asalt Casa de Pensii, pentru a cere recalcularea pensiilor.

“Dacă erau atâția și la proteste...”, a comentat cineva, mâhnit de faptul că prea puțini români luptă pentru a obține drepturi.

Cererile de recalculare sunt depuse pe Legea 197/2021, pentru care în jur de o sută de salariați ai Complexului Energetic Oltenia au protestat timp de doi ani. O legea blocată însă pe cale administrativă până în această primăvară, când Înalta Curte de Casație și Justiție a dat interpretarea care va fi valabilă pentru toate instanțele judecătorești, adică persoanele care au împlinit 52 de ani, au lucrat 30 de ani, din care 25 în cariere miniere sau termocentrale pe cărbune, se pot pensiona.

Cea mai mare problemă este legată de adeverințe, pentru că instanțele din Oltenia oricum au interpretat legea în acest sens, dar au nu le-au dat câștig de cauză oamenilor pentru că adeverințele eliberate de CEO nu erau conforme cu legea.

Pentru ca oamenii să nu mai ajungă în instanță, ar fi nevoie ca și Casa Națională de Pensii să emită îndrumări conform interpretării ICCJ, ceea ce până acum nu s-a întâmplat.

Mii de salariați ai CE Oltenia îndeplinesc în acest moment condițiile de pensionare, dar privesc neputincioși cum administrația încă le blochează acest drep. Dacă erau cu miile la proteste...

 

Vizualizări: 2,849

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: