La modă

Mii de flori pentru un kilogram de șofran

La Bustuchin, comună din județul Gorj, poți admira cea mai mare plantație de șofran din zona Olteniei. Pământul de Bustuchin este foarte bun pentru cultivarea acestei plante care produce cel mai scump condiment din lume: un kilogram de șofran se vinde cu peste zece de mii de euro. Dar, pentru un kilogram de şofran, este nevoie de zeci de mii de flori. 

Plantele înfloresc o singură dată pe an şi fiecare dintre ele are câte trei pistile. Trebuie culese cu mâna şi apoi uscate.

Pentru a obține un kilogram de sofran uscat, este nevoie de o cantitate semnificativă de flori, deoarece stigmatele sunt foarte subțiri și ușoare. Aproximativ 150.000 până la 200.000 de stigmate de flori pot fi necesare pentru a ajunge la un kilogram de sofran uscat.

Aceasta înseamnă că, în medie, poți avea nevoie de aproximativ 50.000 - 70.000 de flori de șofran pentru a obține un kilogram de mirodenie uscată. Deoarece fiecare floare are doar câteva stigmate, cantitatea necesară de flori este mare, ceea ce face ca producția de șofran să fie o activitate laborioasă și pretențioasă.

Sofranul preferă climatul temperat, cu ierni reci și veri uscate și calde. Solul trebuie să fie bine drenat și să aibă un conținut bun de materie organică. Ideal ar fi un pH între 6 și 8. Sofranul are nevoie de expunere la soare pentru a înflori corespunzător. O poziție bine luminată, cu cel puțin 6 ore de soare pe zi, este ideală.

Recoltarea șofranului începe la final de septembrie, început de octombrie.

Vizualizări: 546

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: