Actualitate

Medici șocați de copilul malnutrit care avea glicemie 4

Bebelușul de două luni internat de urgență la Spitalul de Pediatrie din Ploiești se află în stare foarte gravă, având o greutate mai mică decât la naștere.

Managerul Spitalului de Pediatrie din Ploieşti, dr. Anca Miu, a declarat că a mai văzut așa ceva. „Copilul a venit în stare gravă, în stop cardio-respirator, ieri dimineaţă, la compartimentul de primiri urgenţe, a venit practic cu lividităţi. Este un copil cu un status biologic alterat, este un copil care are două kilograme la două luni, copil născut cu trei kilograme, ca să fiu mai explicită, nou născutul şi sugarul trebuie să ia cam 750 de grame pe lună, unii iau şi un kilogram, şi un kilogram 200, deci ar fi trebuit să aibă 5 kilograme, asta era greutatea lui normală la vârsta aceasta. Copilul nu a fost hrănit pentru că nu avea cum să fie hrănit şi să nu ia în greutate. Era deshidratat, era cu o insuficienţă respiratorie, acum au făcut colegele şi investigaţii radiologice, are şi o infecţie respiratorie pulmonară, pneumonie, copilul pune mari probleme, este un caz foarte grav cu un prognostic rezervat”, a explicat dr. Miu care a explicat că bebelușul avea glicemia 4 și suferea de autofagie: „La analizele făcute pe urgenţă, nivelul glicemiei era de 4. Nu am văzut în viaţa mea asemenea nivel scăzut al glicemiei, în mod obişnuit glicemia se situează între 60 şi 110. Copilul avea 4, incredibil. Copilul acesta era într-o stare de autofagie, se mânca, se consuma pentru că nu avea ce să mănânce, el se ”mânca”, îşi mânca rezervele. A venit în stop cardiorespirator cu lividităţi, adică era marmorat, mov cu alb, aşa arăta tegumentul lui”.

Copilul este la terapie intensivă, conectat la aparate, hrănit intravenos, cu prognostic rezervat.

Medicul a cerut ca serviciile sociale să monitorizeze mai bine anumite pături sociale. „Pe vremea mea, acum 26 de ani, exista asistentul de ocrotire. Nu ştiu cum să spun ca să fiu cât mai diplomată şi cât mai bine înţeleasă. Există anumite pături sociale care ar trebui monitorizate mai îndeaproape. Cred că avem un mare deficit la nivel de ţară în ceea ce priveşte serviciile sociale, aceşti oameni ar trebui monitorizaţi. Când am născut eu fiecare medic de familie sau, cum era atunci, medicul de circă, avea în structură un asistent de ocrotire. Ei, vreau să vă zic că în prima săptămână când am venit cu copilul acasă, a venit şi m-a vizitat medicul. Apoi săptămânal, dar săptămânal, fără niciun fel de abatere, a venit asistentul de ocrotire care mi-a examinat fetiţa, mi-a cântărit-o, m-a sfătuit despre alăptare, despre cum s-o îngrijesc, să o spăl, deci erau aceşti oameni care erau extraordinari şi sprijineau şi mămicile şi observau orice derapaj. Nu mai există această instituţie a asistentului de ocrotire. Cred că o reorganizare a sistemului din temelii ne-ar scuti de foarte multe nenorociri, adică aceşti copii nu trebuie pierduţi, aceşti copii care sunt născuţi sănătoşi şi normali ar trebui să aibă o şansă la viaţă 100%”, a explicat dr. Anca Miu.

Vizualizări: 689

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: