Actualitate

După pestă și aviară, urmează boala vacii șchioape

Fermierii sunt anunțați că urmează o nouă boală care va face ravagii. "Boala hemoragică epizootică", fatală la bovine, a fost detectată în Europa.

Primele cazuri de această boală virală, netransmisibilă la om, au fost depistate în toamna anului 2022 pe insula italiană Sardinia, apoi în Sicilia, indică Anses într-o notă pe site-ul său. Focare au fost apoi reperate în Andaluzia, în sudul Spaniei.

"La bovine, această boală potenţial mortală se manifestă prin febră, anorexie, mers şchiopătat şi detresă respiratorie”, a precizat agenţia.

Boala, care afectează în principal cerbul cu coadă albă şi vitele, a fost descoperită în Statele Unite în 1955. Virusul, transmis prin înţepături de insecte, "s-a răspândit de atunci în Asia, Australia şi Africa".

"Acum 15 ani nu ne imaginam că boala ar putea ajunge într-o zi în Europa", explică cercetătorul Stéphan Zientara, citat de Anses. Potrivit cercetătorului, "cea mai probabilă ipoteză este că insectele au fost aduse peste Mediterană de vânt". Nu este disponibil niciun vaccin împotriva tipului de virus identificat în Europa.

În Franţa au fost instituite măsuri de supraveghere, subliniază Anses, "cu scopul de a analiza orice animal suspect", în special în rândul celor din familia Cervidae.

 

Vizualizări: 1,083

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: