Diaspora

Marea Britanie ar putea deschide o uriașă carieră de cărbune

Marea Britanie a ieșit din industria cărbunelui în ultimii 100 de ani. Combustibilul care a transformat o națiune insulară într-un gigant economic a fost înlocuit în mod constant de petrol, gaze naturale și, din ce în ce mai mult, în ultimii ani, de energie eoliană și solară.

În august 2021 a apărut propunerea de deschidere a unei cariere de cărbune în Whitehaven, un oraș port din nord-vestul Angliei.

Marea Britanie se pregătește să găzduiască conferința ONU pentru climă COP26 în toamnă, iar premierul Boris Johnson are de ales între dezvoltarea economică pentru o regiune dornică de noi investiții și poluare.

West Cumbria va investi 160 de milioane de lire sterline, adică 218 milioane de dolari, într-o exploatare care ar crea peste 500 de locuri de muncă bine plătite, până la 60.000 de lire sterline pe an. Cărbunele ar fi folosit nu în centralele electrice, ci în fabricarea oțelului, o industrie care depinde încă foarte mult de cărbune.

Exploatarea minieră ar ușura dependența producătorilor de oțel britanici de cărbunele importat. "Dacă nu este exploatat aici, va fi adus din altă parte", a spus Mike Starkie, primarul zonei Whitehaven, care a fost cândva un centru pentru extracția cărbunelui. El a devenit un susținător al proiectului la scurt timp după ce a câștigat alegerile în urmă cu șase ani.

Deși utilizarea cărbunelui pentru fabricarea oțelului generează gaze cu efect de seră, Starkie a subliniat că oțelul este necesar pentru energia verde - de exemplu, pentru a produce turbine eoliene.

Vizualizări: 2,164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Diaspora:

Citește și: