Politică

Mai țineți minte ce a spus Solomon în 2021?

Președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, Jan Popescu, spune că a avut așteptări mari de la discuția cu ministrul Muncii, Daniel Budăi, legat de aplicarea Legii nr. 197/2021.

Popescu spune că ministrul le-a spus ieri ceea ce a spus și parlamentarul Adrian Solomon anul trecut, în ziua votării, și anume că oamenii au fost păcăliți cu legea.

Sabotorii vă prezenta atunci, în ziua votului, cele spuse de Solomon, că  minerii și energeticienii sunt mințiți că li se recunoaște retroactiv grupa specială de muncă, pentru că în lege nu scrie așa ceva.

“Ceea ce reclam eu aici este incapacitatea colegilor de la USR de a pricepe că legea este incompletă, că mai are nevoie de un articol și anume cel privind asimilarea perioadei de dinainte de 2001 și de după cu grupa specială. Forma în care a ieșit de la comisie textul de lege care se regăsește în raport este un text care se va aplica peste 25 de ani. În aceste condiții, nu faceți decât să îi păcăliți pe oameni”, a spus Solomon. 

Acesta a făcut un amendament prin care în lege să scrie explicit că “Este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţieianterioare în grupa I de muncă", dar acesta a fost respins, pe motiv că “Nu sunt identificate sursele de finanţare ale majorărilor de cheltuieli necesare aplicării măsurii propuse”.

Dar, unii preferă să îl asculte pe Miruță, care le spune că legea e bună, dar nu vrea guvernul să o aplice. Deși legea putea fi bună, cu amendamentul lui Solomon, dar nu s-a vrut.

Vă mai reamintim o declarație a lui Solomon din ziua votului, pentru că este important de știut că cei care se pricep au spus de atunci că vor fi probleme. “Cele câteva mii de oameni care așteaptă o rezolvare se vor trezi în fața unui text care are mari probleme de constituționalitate, care nu mai seamănă cu inițiativa și oricine o va ataca va avea câștig de cauză măcar pe acel motiv de bicameralism pe care l-ați invocat de atâtea ori. Trebuie să le spunem oamenilor că, fără susținerea amendamentelor pe care le avem respinse în tabel și pe care eu le voi susține aici, nu vor putea ieși mâine la pensie, ci peste 25 de ani. Dacă vreunul va ieși totuși la pensie, nu va beneficia de punctajul suplimentar acordat grupei I de muncă și anume 50% mai mult la punctaj. Ceea ce faceți voi este un mod de legiferare care nu s-a mai întâmplat în Parlamentul României. Cu litera legii îi păcăliți pe oameni”, a spus social democratul la tribuna Parlamentului.

Și deputatul liberal Gheorghe Pecingină a criticat atunci proiectul, dar l-a votat. “În ceea ce privește această lege, vă spun din start, este o lege proastă. Eu o voi vota pentru că are un principiu de care trebuie să ținem cont și anume reducerea vârstei de pensionare. Dar, modul în care a fost redactată, și aici subscriu la ceea ce a spus domnul Solomon, are multe carențe. Eu o voi vota, ca și o parte din colegii mei liberali, dar vă spun că această lege va crea probleme pe viitor”, a spus Pecingină în plenul Camerei Deputaților.

Și iată că a trecut un an și jumătate, în care cele spuse de Solomon și Pecingină s-au confirmat. Un an și jumătate de gălăgie politică și sindicală, care a trecut în defavorea salariaților. 

Până la urmă, toată lumea așteaptă un punct de vedere al Înaltei Curți de Casație și Justiție, teama fiind însă că, până atunci, vine jalonul din PNRR cu reforma pensiilor și lucrurile se vor complica mai mult.

 

Vizualizări: 2,199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: