Politică

Ministrul Muncii a pasat la instanță problema Legii 197

Liderii de sindicat din Complexul Energetic Oltenia s-au văzut ieri cu ministrul Muncii, dar nu au venit cu vești îmbucurătoare.

Casa de Pensii nu își va schimba poziția față de aplicarea legii 197, prin care minerii și energeticienii din termocentralele pe cărbune au primit unele facilități la pensionare, decât în cazul unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prin această lege, a fost acordată o reducere de șase luni a vârstei de pensionare pentru fiecare an lucrat în producție, dar legiuitorul și-a dorit acordarea reducerii pentru perioada din urmă, iar Casa de Pensii o acordă doar după intrarea în vigoare a legii.

Mineri și energeticieni din alte zone ale țării au obținut câștig de cauză la instanță, la nivel de curte de apel, dar toată lumea așteaptă pronunțarea ICCJ.

“Având în vedere faptul ca au fost date sentințe diferite de către instantele de judecata singura soluție este pronunțarea de către ICCJ printr-un recurs în interesul legii. S-a promis ca vor fi păstrate și în noua lege a pensiilor condițiile speciale și prevederile care există în actele normative actuale”, a transmis Bebe Bîrsanu, lider sindical.

Dacă legea va fi aplicată așa cum vor sindicatele, vor fi mii de pensionări la CE Oltenia, iar termocentralele vor rămâne fără personal.

Vizualizări: 1,801

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: