Social

Licitația pentru mese a stârnit revolta piețarilor

Au fost discuții aprinse joi între piețarii din Târgu Jiu și autoritățile locale. Totul a pornit de la faptul că mesele din Piața Centrală vor fi repoziționate și apoi scoase la licitație, la un preț de pornire de 499,20 lei de masă, pe lună. 

Ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc. Primăria are dreptate când spune că piețarii din primele rânduri au blocat accesul spre mijlocul pieței, prelungind mesele cu tot felul de improvizații, afectând clienții, dar și comercianții poziționați în următoarele rânduri. Pe viitor, intenția este de a pune rândurile de mese în paralel cu hala de carne, nu perpendicular cum sunt acum.

Pe de altă parte, piețarii spun că vânzările nu merg tot timpul, mai ales că e criză. “O să ajungem să vindem produse doar ca să plătim la Edilitara. Noi din ce mai trăim?!”, a spus o comerciantă. “Nu suntem de acord cu această schimbare, sunt prea mulți bani”, a mai spus cineva. Și faptul că le-au fost mărite tarifele în plină pandemie a fost unul din reproșuri. "În pandemie ne-ați mai pus 2 milioane la chirie. Acum, în plin sezon, blocăm activitatea. Această schimbare se putea face iarna când piața este parțial goală", a acuzat o comerciantă.

Alți comercianți au scos în evidență faptul că au datorii la bugetul de stat și nu își permit să le achite acum, pentru a putea participa la licitație.

 

Primarul Marcel Romanescu a spus că piața centrală produce în acest moment pierderi de 700.000 de lei pe an societății Edilitara. Acesta a dat asigurări că noua formulă va asigura accesul în piață atât producătorilor, cât și comercianților.

Mesele din sectorul agricol al Pieței Centrale a municipiului Târgu Jiu vor fi atribuite prin licitație publică. O parte sunt destinate producătorilor persoane fizice, însă sunt și numeroase tarabe destinate comercianților. 

Sunt 180 de mese și fiecare masă ocupă o suprafață de 2mp. Închirierea lor se va face pentru o perioadă de 1 an, care poate fi prelungită până la 5 ani prin acte adiționale. 

Prețul minim de pornire la licitație de 499,20 lei de masă, pe lună. Acestea pot fi închiriate pentru comercializarea de fructe, legume și produse apicole. 

”Fiecare ofertant poate depune oferte pentru maxim 3 mese pentru persoanele juridice, respectiv pentru producătorii particulari, câte o ofertă pentru fiecare masă, specificând numărul mesei pentru care se depune oferta”, este una dintre clauzele prinse în caietul de sarcini aferent închirierii prin licitație publică a meselor din Piața Centrală. 

Data limită de depunere a ofertelor este 1 iulie, ora 10.00, la sediul Edilitara. Ședința publică de deschidere a ofertelor va avea loc în data de 4 iulie.

Trebuie subliniat faptul că, la un moment dat, a fost pus în discuție ca, după licitație, semnarea contractului să producă efecte de la 1 ianuarie 2023. A fost doar un angajament verbal, cu intenția de a căuta pârghiile juridice pentru a putea aplica o astfel de măsură. Licitația fiind deja demarată, greu de crezut că se mai poate schimba ceva.

 

Vizualizări: 2,284

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: