Politică

Liber din nou la vânzarea terenurilor către străini. “Suntem singura țară fără lege”

61 de parlamentari ai puterii au depus un proiect prin care să fie eliminată interdicţia de a vinde terenuri agricole către străini.

În 2020, Parlamentul a votat o lege care interzicea vânzarea terenurilor către persoane care nu au domiciliul în România. În plus, exista obligația ca proprietarii să nu înstrăineze pământul cel puţin opt ani după dobândire.

Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, a spus că România este singura țară din Europa care nu își protejează interesele prin lege. „Terenurile sunt afaceri imobiliare foarte rentabile. Cumperi teren în România, îl comasezi după care îl speculezi. Uniunea Europeană chiar ne-a somat de mai multe ori că suntem singura ţară care nu avem o lege care să protejeze şi să împiedice comercializarea terenurilor agricole către persoane străine”, a spus Rădulescu la un post de televiziune.

Un studiu realizat de Parlamentul European arată că 40% din terenurile agricole ale României nu mai aparţin fermierilor români. Asta înseamnă milioane de hectare. Italienii, germanii şi francezii au cumpărat cele mai multe.

Cei mai mulţi investitori străini sunt în judeţul Timiş, unde o treime din terenul agricol este lucrat de companii cu acţionari italieni. 

Vizualizări: 1,757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: