Actualitate

Jumătate din salariații termocentralelor s-ar putea pensiona la 52 de ani

Salariații din Complexul Energetic Oltenia au o vârstă medie înaintată, de peste 49 de ani, ca urmare a faptului că s-au făcut puține angajări în ultimii 15 ani.

Dacă ar fi adoptată legea care să reducă vârsta de pensionare de la 55 la 52 de ani, ar pleca jumătate din salariații termocentralelor și o treime din cei care lucrează în carierele miniere. Asta rezultă din simulările făcute la nivelul CE Oltenia.

Dacă ar beneficia și personalul TESA de lege, și de aici ar pleca jumătate din angajați. La Târgu Jiu sunt proteste de 13 săptămâni pentru a cere deputaților să voteze acest proiect de lege, pe care guvernul a dat deja aviz negativ. Liberalii se opun proiectului, care ar presupune costuri mari pentru plata contribuțiilor salariaților, dar ar face și imposibilă funcționarea termocentralelor din lipsă de personal.

CE Oltenia are acum peste 12.000 de salariați, iar planul de restructurare prevede reducerea cu circa 41% până în 2025, etapizat, în special prin pensionare, dar și prin concedieri colective. În acest an, de exemplu, numărul de salariați s-a diminuat deja cu 300, prin pensionări, la 1 iulie vor fi 480 de salariați concediați colectiv, dar până la finalul lui 2021, cu pensionările care vor mai fi, va rezulta un total de o mie de salariați plecați.

La acest moment, ponderea personalului TESA în totalul angajaților este de 13%. În paralel cu programul de concediere are loc și o reorganizare a activității, care vizează și reducerea numărului de șefi la anumite niveluri.

Vizualizări: 6,246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: