Actualitate

Întrebarea la care Burduja nu are răspuns

Capacitățile pe cărbune nu pot fi înlocuite înainte de a fi finalizate grupurile pe gaz. O recunoaște chiar ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“La Complexul Energetic Oltenia suntem în toiul unui plan de restructurare, pentru care complexul a primit un ajutor de stat de 1,2 miliarde de euro și ca urmare a acestor proceduri, noi trebuie să urmăm pașii în planul de restructurare și, pe cât posibil, să ne ținem de termene. Problemele au apărut din întârzierea celorlalte proiecte pe care Complexul Energetic Oltenia trebuia să le facă și anume, proiectele pe gaz în parteneriat cu două firme private și inclusiv un proiect pe solar cu o a treia firmă privată. Toate cele trei firme au fost selectate într-o procedură competitivă, transparentă, dar care a durat. Au durat și negocierile cu aceste firme, astfel încât astăzi constatăm o întârziere de un an, un an și jumătate, până la doi ani de zile în implementarea acestor proiecte. Și atunci se pune întrebarea tehnică: dacă ne angajăm să scoatem din mixul energetic aproximativ 4,9 gigawați producție pe bază de cărbune, ce punem în loc dacă nu suntem gata cu grupurile pe gaz?”, a spus Burduja.

O întrebarea ridicată în Gorj de câțiva ani, dar la care autoritățile de la București au fost surde. Timpul nu trece în favoarea sistemului energetic, astfel că o amânare a închiderii capacităților pe cărbune este obligatorie.

 

Vizualizări: 3,461

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: