Social

Înghețată Mars - Bounty, Twix și Snickers, cu pesticid cancerigen, retrasă de la vânzare

Mai multe loturi de înghețată Mars - Bounty, Twix și Snickers - au fost retrase de pe piața din România din cauza oxidului de etilenă la niveluri mai mari decât cele permise de legislația UE, a anunțat sâmbătă Autoritatatea Națională Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). 

Reprezentanții ANSVSA spun că peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase deja de pe piața din România. 

Comisia Europeană a decis vineri seară că produsele care conţin un aditiv numit roşcovă (caruba) şi contaminat cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui retrase de pe piaţa europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat.

 

Conform ANSVSA, producătorul de îngheţată Mars retrage de pe piaţa din România mai multe loturi de îngheţată Bounty, Snickers şi Twix, comercializată individual sau la cutie cu şase bucăţi, după ce s-a descoperit oxid de etilenă, un ingredient cu potenţial cancerigen, la niveluri mai mari decât cele permise de legislaţia UE.

 


Este vorba despre loturi de înghețată cu termen de valabilitate decembrie 2022, ianuarie, februarie sau martie 2023.

 


ANSVSA a publicat anunțul Mars cu lista loturilor retrase, compania menționând că niciun alt brand sau produs ale Mars sau alte loturi din aceleași produse sau produse cu alt termen de valabilitate nu sunt afectate.

 


Mars anunță și procedura de returnare a produselor din aceste loturi: “Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecarui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la [email protected].

Pentru validarea cererii dumneavoastră, vă rugăm ca în poza/pozele transmise să fie vizibile data valabilității și codul lotului pentru fiecare produs. Aceste informații sunt pe spatele ambalajului, ca în poza de mai jos. Dacă solicitați rambursarea pentru mai multe produse, vă rugăm să trimiteți si o poză cu toate ambalajele produselor împreună:

Dacă ați achiziționat unul sau mai multe dintre produsele impactate și doriți să solicitați rambursarea costului, vă rugăm să trimiteți poza ambalajului fiecarui produs, împreună cu numele și prenumele, numărul de telefon, adresa de e-mail și adresa dvs. poștală, la [email protected]".

 

Directorul ANSVSA, Mihai Ponea, spune că peste 100.000 de bucăți de înghețată au fost retrase deja de pe piața din România.

Aditivul E410, utilizat în special în îngheţate, este "agent cancerigen, mutagen şi toxic pentru aparatul reproducător", fiind interzis în Uniunea Europeană.

Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.

 


Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

 

Vizualizări: 1,431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: