Anchetă

Încă o lovitură pentru Gorj! Adio… hidrocentrale! Avocatul Poporului s-a alăturat ONG-iștilor și USR-iștilor

Din păcate pentru România, pseudo - Avocatul Poporului s-a alăturat ONG-urilor și USR iștilor, susținând genocidul economic pornit împotriva întregului sistem energetic românesc! A nu se înțelege că-l omitem prin uitare și pe călăul Virgil Popescu! 

Cel mai important proiect energetic al țării a fost atacat la Curtea Constituțională chiar de Avocatul Poporului, care s-a alăturat, astfel, protestelor USR și ale activiștilor de mediu. După lichidarea iresponsabilă a cărbunelui, Gorjul și România rămân și fără hidrocentrale.

Discutăm de aceleași hidrocentrale a căror fază de execuție depășește 92%... 70%... 65%, mai exact, unele dintre ele, deja finalizate din punct de vedere tehnic. 

Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare ce conţine mai multe motive de neconstituţionalitate cu privire la proiectul de lege votat de Parlamentul României, prin care a fost aprobată OUG 175/2022, ordonanţă ce reglementează continuarea proiectelor pentru obiectivele de investiţii aflate în curs de execuţie, care privesc realizarea de amenajări hidroenergetice, arată astăzi ziarul Brusa.ro.

Printre motivele de neconstituţionalitate invocate de Avocatul Poporului se numără şi faptul că excepţiile stabilite prin OUG 175/2022 şi, ulterior, prin proiectul de lege, nu au fost trimise anterior Comisiei Europene, aşa cum prevede legea 292/2018, care transpune Directiva 2011/92/UE aşa cum a fost ea modificată prin Directiva 2014/52/UE a Parlamentului European şi Consiliului UE. Conform textului respectiv şi al directivei transpuse, Guvernul trebuie să infromeze rapid, înainte de a propune proiectul de OUG, Comisia Europeană, şi chiar să o notifice pe cale electronică cu privire la excepţiile introduse de la regulile privind protecţia mediului.

Avocatul Poporului mai observă că potrivit aceleiaşi legi, titularul modificării aprobată prin OUG 175/2022 trebuia să fie Ministerul Mediului - singurul în măsură să stabilească excepţiile - şi nu Guvernul în totalitatea sa. Mergând însă pe principiul delegării legislative, Avocatul Poporului afirmă că Guvernul ar fi trebuit, înainte să autorizeze prin ordonanţa respectivă continuarea proiectelor de infrastructură hidroenergetică, să efectueze un studiu de impact asupra mediului pe care să îl supună dezbaterii publice cu toţi actorii implicaţi, inclusiv cu reprezentanţii societăţii civile.

Mai mult, Avocatul Poporului susţine că OUG 175/2022 aşa cum a fost aprobată de Parlament nu prezintă claritate legislativă, deoarece nu reglementează strict paşii următori după apariţia acestui act normativ.

Pentru toate aceste aspecte, Avocatul Poporului cere CCR să constate neconstituţionalitate actului normativ emis de Guvern şi aprobat de Parlament.

Amintim că proiectul de lege a fost criticat şi de fostul ministru al Justiţiei, Stelian Ion (USR), pe motiv că "are un impact nociv asupra mediului înconjurător."

Acum înțelegem cu toții de ce finanțarea europeana pe proiectele de investitii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice nu a fost acceptată prin programul REPower EU program care presupunea asigurarea posibilităţii realizării acestora până în anul 2026.

Autorii iniţiativei legislative susţin că prin finalizarea şi punerea în valoare a proiectelor hidroenergetice din Anexa la proiectul de ordonanţă de urgenţă, proiecte printre care se numără şi hidrocentrala Dumitra de pe Defileul Jiului, hidrocentrala de la Bumbesti Jiu, hidrocentrala de la Răstolniţa, complexul hidtorehnic şi energetic Cerna-Motru-Tismana şi hidrocentralele de la Cornetu şi Izbiceni, se vor adăuga producţiei anuale de energie electrică aproximativ 2 Terrawaţi oră pe an din energie verde regenerabila, ceea ce va conduce la atingerea dezideratului actual al independentei energetice în condiţiile respectării şi protejării mediului.

Din păcate, vedem limpede că nu despre mediu este vorba, ci despre sfâșierea independenței energetice a României! Amin

Vizualizări: 2,737

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: