Social

Gorjenii s-au săturat: “Plătim 3,5 lei pentru apă cu pământ”

Lipsa de apă devine tot mai acută în Gorj și nu se anunță ploi în următoarele zile. Mulți gorjeni nu au reușit să își salveze grădinile, chiar dacă s-au trezit noapte de noapte să ude. Acum unii nu mai au apă nici pentru spălat. În unele localități curge apă murdară, în altele deloc, iar în acest peisaj există și un primar care le cere localnicilor să consume cât mai mult, pentru că dă apa peste bazine.

Localnicii din Dănești sunt supărați că apa este la program, iar atunci când curge, este atât de murdară, că nu o pot folosi. ”Am ajuns la disperare. Plătim 3,5 lei pentru apă potabilă, dar este apă cu pământ, neagră. Am înțeles că suntem la program, dar atunci când vine, nu putem să o folosim. Suntem în această situație de 2 săptămâni”, a spus o localnică. Oamenii sunt hotărâți să meargă luni la Prefectură cu sticlele cu apă, pentru a cere o soluție din partea autorităților.

La Padeș, sunt oameni care nu au apă de două luni. ”De două luni nu avem strop de apă. Este vinovat cine a făcut proiectul de apă. Pe 2021 nu am plătit şi nici nu plătesc”, a avertizat un localnic. 

Primaria Prigoria a anunțat că alimentarea cu apă va avea un nou program după ce, până acum, localnicii au avut apă o zi da, una nu. Astfel, apa curge la robinete în fiecare zi, doar între orele: 6:30-10:30,19:00-23:00.

Apă la program este și la Peștișani, unde autoritățile locale acuză localnicii că o risipesc pe udatul culturilor.

La Cernădia, în Baia de Fier, sunt 15 familii care nu au apă de două săptămâni. “Până acum nu am avut probleme, dar vedeți că seceta se accentuează și sunt consăteni ai celor afectați care nu înțeleg să nu mai ude grădinile. Apă este, conducta este plină, dar nu ajunge la toți din cauza celor care fac risipă, udând grădinile”, a transmis primarul localității.

Localnicii din Roșia de Amaradia plătesc 2 lei pe metrul cub de apă și au acordul autorităților să consume fără restricții. ”Noi nu dăm apă la program și chiar încurajăm cetățenii să ude grădinile. Am fost nevoiți, în plină perioadă de secetă, chiar să mai oprim pompele pentru că dădea apa peste bazine. Noi am anunțat cetățenii că nu au nici un fel de restricții”, a declarat primarul Liviu Cotojman.

Localitățile în care sunt probleme cu apa sunt tot mai multe, iar prima ploaie ar putea fi joi.

Vizualizări: 4,706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: