Social

Gorjeni fără lemn de foc, înconjurați de pădure

Situație tristă pentru gorjenii din Padeș, care au rămas fără lemn de foc din zonă, după ce ocolul silvic a fost închis.

O organizație de mediu a arătat judecătorilor că exploatările forestiere din Padeş şi Baia de Aramă afectează aria protejată din Parcul Naţional Domogled Valea Cernei, ocoalele silvice au fost închise, iar asta a generat șomaj masiv în zonă, dar si imposibilitatea oamenilor de a cumpăra lemn de foc din zonă.

Direcţia Silvică Gorj susţine că pădurile protejate nu ar fi fost atinse de drujbe, dar hotărârea judecătorească trebuie respectată. “Nu s-a exploatat masă lemnoasă în pădurile care sunt pe raza Parcului Naţional Domogled Valea Cernei. Nu au fost probleme să exploatăm în aceste păduri virgine şi cvasivirgine, cum au invocat dânşii, dar este o sentinţă judecătorească şi nu putem face nimic. Trebuie să respectăm legea”, a spus pentru Antena 1 Ovidiu Cârstoc, directorul Direcţiei Silvice Gorj. 

Comuna Padeş are cele mai mari suprafeţe de păduri din ţară. “E vorba de 30.000 de hectare de păduri, fond forestier. Nu numai că oamenii nu au cu ce să se încălzească, dar odată cu anularea acestor amenajamente, s-a omorât şi o industrie locală”, a explicat și Mihai Argintaru, viceprimarul din Padeş.

Exploatarea forestieră a fost oprită după ce un ONG a contestat avizele de mediu şi a avut câştig de cauză. 

Amenajamentele au fost anulate în instanţă după ce activiştii de mediu au invocat că tăierile ar afecta pădurile virgine din Parcul Naţional Domogled. Până când planurile vor fi refăcute şi aprobate de Ministerul Mediului, ambele ocoale silvice rămân închise.

 

Vizualizări: 1,285

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: