Actualitate

Fost manager al CEO: Trebuie să se transforme

Complexul Energetic Oltenia trebuie să se schimbe. Declarația a fost făcută de fostul manager al companiei, Daniel Burlan, la un post local de televiziune. Burlan a adăugat că suntem foarta aproape de momentul în care energia pe cărbune nu va mai avea loc în piață și că ar trebui să păstrăm capacități în rezervă  pentru siguranța sistemului energetic, așa cum fac și alte țări europene.

Mixul energetic e salvarea companiei, mai completează Daniel Burlan. Însă dincolo de vorbele care sună bine la televizor, despre mixul energetic se vorbește de când s-a creat Complexul Oltenia, dar fapte sunt puține.

 

“Suntem aproape de acel moment în care cărbunele nu va mai avea loc în piață și să creăm mecanismele prin care energia pe cărbune să fie susținută ca rezervă de capacitate pentru a da siguranță Sistemului Energetic Național, pentru momente de criză să putem să avem capacități care să intre pe piață chiar dacă au un cost mai mare, datorat certificatelor de CO2. CEO trebuie să se transforme. Poate restructurare e un cuvânt prea dur pentru acel program. Păstrează și capacități pe cărbune și noi capacități pe gaz și energie produsă în parcurile fotovoltaice, creând un mix energetic, o amprentă mai mică de carbon, niște costuri mai mici cu certificatele de Co2, de la 0,9 se reduce la 0,5”, a declarat Daniel Burlan, într-o emisiune la Accent TV.

 

Și alte țări europene, adaugă Burlan, au grupuri în rezervă în caz că e necesară energie în plus. Pentru asta, e nevoie de personal, de mentenanță, de utilajele funcționale și nu numai.

 

La noi, pare doar un vis frumos. Până acum, s-a vorbit despre tăieri de capacități și cariere închise. S-a ajuns să se funcționeze cu doar două grupuri energetice și energia pe cărbune să se afunde tot mai mult în coada Sistemului Energetic Național. Se vorbește despre închidere și restructurare, dar până acum nu s-a făcut nimic nici pentru grupul pe gaze, nici pentru parcurile fotovoltaice care, apropo, dacă ne luăm după ce scrie în planul de restructurare, în acest an, ele ar trebui să producă energie. Puțin probabil ținând cont că, din nou, nu s-a făcut nimic în teren.

Vizualizări: 4,429

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: