Social

Două firme își dispută finalizarea canalizării din Bălănești

Firmele din România nu o duc prea bine, unele pentru că nu au bani, altele pentru că nu au oameni calificați. În construcții sunt cele mai vizibile probleme, din cauza cărora multe investiții publice sunt blocate.

O astfel de situație este și în comuna gorjeană Bălănești. Un constructor a intrat în faliment cu puțin timp înainte să finalizeze lucrarea de canalizare, iar asta a întârziat cu câțiva ani punerea în funcțiune a investiției.

“Sunt anumiți constructori care, din păcate, luând prea multe lucrări, nu reușesc să le finalizeze în termen și intră în probleme financiare. Vă dau exemplu sistemul de canalizare din comuna Bălănești, finalizat în proporție de 85% pe o lungime de 12 kilometri, când mai era foarte puțin de muncă și partea cea mai ușoară, firma a falimentat”, a spus primarul Ovidiu Pungan.

Rezilierea contractului a însemnat timp pierdut, a mai spus primarul: “Am reușit să reziliem contractul pe cale amiabilă, dar a trebuit să alocăm alți bani din bugetul local, să facem o expertiză tehnică, o inspecție video, să vedem ce s-a făcut corect și ce nu s-a făcut corect, ce nu a fost bine să se impute. Probleme nu au fost foarte mari, dar ca o măsură de siguranță a trebuit să facem aceste două proceduri”.

Primarul din Bălănești a mai spus că, dacă totul ar fi mers cum trebuie, acum se lucra deja la extinderea canalizării în alte sate. “Timpul a trecut, rețeaua de canalizare ar fi trebuit să funcționeze, să trecem deja la extindere. Suntem în faza de licitație, au venit două firme, una din București și una din Rm. Vîlcea. Suntem în evaluarea financiară, sperăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm lucrarea”, a mai spus primarul Pungan la Radio Accent.

În prezent sunt constructori care lucrează, dar și firme care s-au speriat de anunțul Ministerului Dezvoltării, că nu vor mai fi făcute plăți până la rectificare. “Nu stăm pe loc, unii constructori lucrează la investițiile care sunt în derulare pe raza localității Bălănești, dar sunt și unele investiții care au stagnat. Au stagnat în perioada pandemiei, stagnează și în perioada actuală, unii constructori au renunțat de a mai veni la investiții, după ce Ministerul Dezvoltării ne-a trimis o adresă prin care ne-a informat că o perioadă de timp, nu știm până când, se zice că până la rectificare, nu vor fi bani pentru investiții, ca să plătească situațiile de lucrări”, a explicat Pungan.

Primarul din Bălănești este nemulțumit de faptul că în România vara se fac hârtii și iarna lucrări: “Am observat în cei nouă ani de când sunt primar că, atunci când vremea este propice, putem face lucrări de calitate și cantitativ, noi facem hârtii, iar vând vremea se răcește, vine sfârșitul anului și nu avem cheltuiți banii, ne apucăm să facem treabă. Constructorii serioși, cu potențial, lucrează, urmând ca după rectificare să facem situația de lucrări și să cerem banii de la Ministerul Dezvoltării”.

Practic, firmele sunt nevoite să lucreze din rezervele lor, până când statul dă drumul la bani, dar nu toate își permit să facă asta.

Vizualizări: 1,291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: