Actualitate

Directorul Artego: Nu mai sunt soluții, totul e blocat!

Conflictul din Marea Roșie și războiul din Ucraina cresc nota de plată a companiilor. Artego, de exemplu, nu mai are de unde să cumpere materie primă. Cumpăra din Rusia, dar după războiul declanșat împotriva Ucrainei, companiile rusești nu mai pot vinde cauciuc sintetic în Europa.

 

Artego s-a reorientat. A comandat din China, dar conflictele din Marea Roșie au blocat totul. Asta se simte în prețuri, confirmă directorul Artego, Viorel David: „Nu mai sunt soluții. Totul e blocat. Nu se mai cumpără. Materiile prime sunt blocate. Toate circuitele de aprovizionare sunt blocate. Marea problemă din Marea Roșie, mărfurile din China s-au scumpit. E o mare problemă cu Rusia pentru că UE, prin embargoul pe care îl face, nu mai are voie să exporte cauciuc. Rusia e cel mai mare producător de cauciuc. Cauciucul sintetic și negrul de fum nu se mai exportă. Trebuie să iei din altă parte. De la 1350 de euro pe tonă un produs e azi 1800 din altă parte. E un rău care ni se întâmplă din cauza războiului din Ucraina”.

 

Printre singurele fabrici unde se mai produce ceva românesc în județul Gorj, Artego reușește cu greu să rămână pe linia de plutire. Mai numără, în prezent, circa 550 de salariați.

 

Aproape 100 de oameni au plecat acasă în ultimul an. Restructurarea s-a făcut, spune directorul David, aproape natural. Au plecat acasă salariați care se apropiau de pensie.

 

„Noi căutăm soluții. Dacă produci, mai exiști. Dacă nu, nu mai exiști. Din Ucraina, nu importăm. Producția mare de cauciucuri sintetice e din Rusia. În China, s-a blocat tot în Marea Roșie. Importăm multă materie primă din China. Mai restructurăm oameni care pleacă la pensie, se apropie de pensie, mai merg la șomaj. Suportăm diferențe ca să nu fie probleme. Se va mai liniști problema aceasta. Avem 550 de oameni. Anul trecut aveam 650. Nu știm unde trebuie să ne ducem. Noi facem restructurare aproape naturală”, a mai spus Viorel David, într-o emisiune la Gorj Online.

Vizualizări: 1,102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: