Actualitate

Decizia care ar mai aduce două mii de pensionări la CE Oltenia

Înalta Curte de Casație și Justiție s-ar putea pronunța săptămâna viitoare în legătură cu aplicabilitatea Legii 197/2021, prin care minerii și salariații din termocentralele pe cărbune sperau într-o pensionare mai rapidă. Legea a fost interpretată în favoarea salariaților la instanțele din toață țara, mai puțin la cele din Oltenia.

Astfel, multe cereri de pensionare ale salariaților din Complexul Energetic Oltenia au fost respinse. Președintele Directoratului, Daniel Burlan, a spus că decizia ICCJ, dacă ar fi favorabilă salariaților, ar mai genera două mii de pensionări.

“Înțeleg că pe 3 octombrie este un termen (n.r. - la Înalta Curte) unde se discută aplicabilitatea legii 197, noi suntem pregătiți. Cred că ar mai ieși două mii de oameni la pensie dacă s-ar aplica 197”, a spus Burlan la Gorj TV.

Este posibil ca nu toți să ceară pensionarea, mai ales că venitul din salariu este mai mare decât pensia. “Cred că depinde și de salariați, dacă ar depune cerere. Poate nu își depun toți cerere, știind că pot depune oricând”, a mai spus Burlan.

În puține cazuri este posibilă cumularea pensiei cu salariu. “Acolo unde avem personal care a ieșit la pensie și nu găsim cu acea calificare, putem reangaja. Dar, în momentul în care primim decizia de pensie, avem obligația să îi încetăm contractul”, a explicat managerul companiei.

Acesta crede că pentru salariați ar fi important să poată alege: “Oamenii își fac calcule, poate nu sunt siguri că activitatea în CEO continuă și vor să aibă siguranța asta a pensiei într-un termen scurt”.

Peste 800 de salariați cu experiență au ieșit deja la pensie de la CE Oltenia în acest an, fiind angajate 1.400 de persoane pe perioadă determinată.

 

Vizualizări: 4,109

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: