Politică

De ce nu vrea PNL desecretizarea planului de restructurare?

PNL a ținut secretă și prima variantă a planului de restructurare, pentru a nu-și compromite campania electorală din 2020. Imediat după alegeri, au apărut veștile proaste, cu închideri de grupuri energetice, de cariere miniere, cu reducerea locurilor de muncă de la 12.000 la patru mii.

Planul respectiv, deși dur, a fost respins de Comisia Europeană, care a vrut unul mai dur. Acesta a fost aprobat în ianuarie anul trecut, iar de atunci este secret. Ni s-a spus câte ceva, cât să știm ce va fi anul acesta. Știm că se închid două grupuri energetice în vară și se pare că încă unul la finalul anului.

Au avut grijă ca în anul electoral 2024 să nu prevadă închideri, din câte am aflat pe surse, iar în 2025, după alegeri, va fi finalul energiei pe cărbune. Mai rămân două sau trei grupuri energetice, dar în rezervă de capacitate, nu în producție. Ăsta e adevărul pe care vor să îl ascundă.r

Peședintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, a cerut luna trecută prezentarea planului de restructurare în Comisia de Dialog Social. Din cauza vizitei premierului Ciucă, ședința a fost amânată pentru 2 mai, când managerul liberal al Complexului Energetic Oltenia, Dan Iulius Plaveti, a trimis în bătaie de joc unul din directori, fără plan de restructurare, dar cu mandat să răspundă la întrebări.

Cosmin Popescu a suspendat ședința și a anunțat că aceasta va fi reluată vineri. Nu a fost nicio ședință vineri. De ce? Pentru că prefectul liberal Cristina Cilibiu a refuzat să o convoace. Regula la ei este că o dată convoacă președintele CJ, o dată prefectul. De ce nu vrea PNL desecretizarea planului de restructurare?

 

Vizualizări: 4,377

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: