Actualitate

De ce dăm sistemul energetic pe mâna arabilor?

Au dat termocentrala Mintia unor arabi, iar acum vor să dea și cel mai mare constructor de obiective energetice tot unor arabi. Cum în piața de energie nu există coincidențe, apare întrebarea cine are interesul să facă asta.

Un vehicul juridic aparținând unui investitor din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, vrea să intre în acționariatul Romelectro, una dintre cele mai mari și mai vechi companii românești specializate în lucrări de construcții pentru obiective energetice, aflată în insolvență.

Romelectro este implicată în construcția termocentralei de la Iernut, care încă nu este finalizată, deși ar fi trebuit să fie gata încă de acum 2 ani. De asemenea, a finalizat în proporție de peste 90% hidrocentralele pe râul Jiu, dar nu a încasat întreaga contravaloare a activităților efectuate, întrucât instanțele din România au oprit lucrările.

A fost deja aprobată de principiu o finanțare pentru companie, ce urmează a fi acordată de firma respectivă, Visioncom Investment – Sole Proprietoryship L.L.C., sau de una dintre sucursalele acesteia.

În iunie, o delegație guvernamentală românească, condusă de premierul Nicolae Ciucă și din care a făcut parte și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a vizitat Emiratele Arabe Unite, având discuții cu șeful statului, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, inclusiv cu privire la cooperarea în domeniul energetic dintre cele două țări. Romelectro are o vastă experiență de lucrări în Orientul Mijlociu și lumea arabă, deținând o subsidiară înregistrată în Arabia Saudită.

Tranzacția ar veni la scurt timp după ce termocentrala de la Mintia a fost adjudecată la licitație de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, o companie controlată tot de arabi.

 

Vizualizări: 1,901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: