Anchetă

Cum sunt manevrate licitațiile la CE Oltenia

Degeaba au fost interceptați luni de zile de procurorii DNA, că șefii Complexului Energetic Oltenia nu renunță la meteahna de a manevra licitațiile. Că, dacă e ordin de la Mehedinți, se execută, nu se discută.

O să vă exemplificăm astăzi cu o licitație începută anul trecut, pentru “Inchiriere de utilaje si echipament de constructii si de lucrari publice cu operator - 17 loturi”. O licitație de peste 12 milioane de euro, pentru care au fost mai multe oferte.

Potrivit portalului de licitații publice, asocierea ROMINEX (Leader), TPSUT Mehedinți, ROMFEREX Import Export, NIC & DEN Explorer, CONSTRUCT CONCEPT BIHOR S.R.L., LOUSIANA COM, MANINTER CAR a depus oferte pentru toate cele 17 loturi, iar asocierea EXCELSIOR FLUSS GROUP (Leader), URBICON TEAM a depus oferte doar pentru două loturi (13 și 17). Cele două loturi sunt aferente carierelor Roșiuța (lotul 13) respectiv Husnicoara (lotul 17). De asemenea,  SC DOGERIK TRANS SRL a depus oferte pentru trei loturi.

Potrivit unor surse din companie, asocierea formată din EXCELSIOR FLUSS GROUP și URBICON TEAM ar fi trebuit descalificată, pentru că nu a depus ofertă tehnică. Surpriză, nu a fost!

Ulterior, fără nicio explicație, licitația pentru 16 loturi a fost anulată, iar cea pentru lotul 13 Roșiuța, cu o valoare estimată de 8.119.543,85 RON, a rămas în evaluare financiară.

Sursele noastre susțin că prima asociere, cea care are ca lider Rominex, a depus oferte financiare cu 30% mai mici decât valoarea estimată de CE Oltenia și nimeni nu își explică anularea licitației în privința a 16 din cele 17 loturi. La fel cum nimeni nu își explică de ce Delia Chircă, director comercial, nu a descalificat a doua asociere, cea care nu avea ofertă tehnică, preferând să ceară o completare a documentației.

Și tot potrivit surselor, comisia ar vrea să anuleze și acest ultim lot 13, dar Delia Chircă nu vrea. Sau managerul Plaveti nu vrea. Sau președintele Consiliului de Supraveghere, Marcoci. Sau poate chiar fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, pentru că este o afacere “mehedințeană”. Credem că numai DNA poate face lumină în acest caz.

Pe portalul de licitații publice se specifică faptul că această licitație a fost contestată. “ATENTIE, pentru aceasta procedura de achizitie, au fost inregistrate contestatii la CNSC!”, arată sursa menționată.

Cert este că vorbim despre o valoare estimată pentru toate cele 17 loturi de 63.144.678.83 lei. “Lucrările executate cu utilaje de construcții sunt importante şi constau în lucrări miniere de nivelare şi terasare a treptelor de lucru a excavatoarelor de mare capacitate și a instalațiilor de haldat, împingerea cărbunelui în depozite de cărbune, curățirea și nivelarea fronturilor de lucru, lucrări tehnologice de ripări, prelungiri, scurtări de benzi transportoare şi alte lucrări de amenajare drumuri, execuţie de canale pentru scurgerea apelor de pe treptele de lucru, curățirea canalelor şi a jompurilor de la staţiile de evacuare a apelor, lucrări de mentenanță”, a precizat compania în anunțul de pe SEAP.

Vizualizări: 4,387

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: