Anchetă

Dezvăluirile lui Burlan despre afacerea „Ventilatorul”

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia a dezvăluit informații care le-ar putea fi de mare folos procurorilor, din afacerea „Ventilatorul” la Rovinari. Cum se știu cu musca pe căciulă că multe tunuri au dat, cei trei directori care au și fost selectați mai departe țin cu dinții de scaunele din CEO pentru a-și putea acoperi afacerile cu iz penal.

 

Afacerea „Ventilatorul” v-a fost explicată pe larg de Sabotorii. Despre cum Energomontaj a câștigat o licitație pentru grupul 5, de la Termocentrala Rovinari, și cum diferența între această firmă și cea de-a doua care s-a înscris la licitație a fost că nu avea contract cu societatea din Germania care urma să livreze un ventilator nou. A fost descalificată și a câștigat cine trebuia. Numai că, surpriză! Ventilatorul nou este, de fapt, unul vechi și revopsit.

 

Burlan a explicat într-o emisiune la Gorj TV cum s-a derulat licitația: „Contractul a fost încheiat în 2022. A fost o procedură de licitație pentru canale evacuare gaze, aferentă grupului 5 modernizat. Au fost două oferte. Ambele au avut suport tehnic aceeași firmă pentru producția de ventilator. Numai că una nu avea un acord de subcontractare. Nu era voie să deschizi ofertele financiare, doar analiza documentelor tehnice. Fiind două oferte, exista o bătaie ca și preț”.

 

Numai că a câștigat fix firma care a venit cu un preț peste ce oferea compania. S-a suplimentat și s-a semnat contractul. „Dintr-o dată, surprinzător, ne-am trezit cu soluție de la ANAP pentru descalificare ca ofertă neconformă a uneia dintre firme. Descalificarea unei firme a fost făcută pentru că nu avea acord de subcontractare pentru acest ventilator care era prevăzut ca produs nou. S-a deschis oferta financiară. Era la limita pragului de a merge mai departe. Licitația a avut o valoare de 16-17 milioane de euro. Iar estimarea era între 1,5 și 2 milioane de euro. S-a solicitat la Rovinari dacă alocă surse pentru suplimentare. S-au alocat sursele. S-a atribuit contractul”, a mai punctat Daniel Burlan.

Cum umblă șefii cu “cioara vopsită”

 După câțiva ani, o altă surpriză: firma nu poate să aducă ventilatorul nou. E ajutată de Dan Iulius Plaveti, consiliat în cele penale de șeful CS, Alexandru Marcoci, să ia unul vechi, din termocentrală, să-l vopsească și să pară... nou.

 

„După mult timp, firma spune: Eu nu mai pot să aduc ventilatorul. Întrebarea corectă este: Ventilatorul a făcut diferența între cele două oferte. Nu schimbi datele problemei? Poate oferta cealaltă era mai mică. Nu înseamnă că fac o economie dacă repar un ventilator și nu mai aduc unul nou. Poate făceam mult mai mare economie dacă aveam oferta financiară de la cel de-al doilea. Eu, unul, nu aș fi acceptat să nu aducă ventilatorul. Ăsta a fost elementul pentru care firma a câștigat licitația. Am văzut că un personaj spune că intervenția la ANAP a avut-o președintele CS. Acest produs a fost cel care a făcut diferența la momentul licitației”, a mai subliniat Daniel Burlan într-o emisiune la Gorj TV.

Vizualizări: 6,173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: