Politică

Cum pierde CEO bani pe mâna ministrului care se visează primar

Ministerul Energiei a încălcat deja Decizia Uniunii Europene de aprobare a utilizării banilor din Fondul de Modernizare pentru Complexul Energetic Oltenia, devansând termenul de finalizare a centralelor pe gaze și a parcurilor fotovoltaice. Pericolul mai mare este că riscă să piardă finanțarea.

În ce privește parcurile fotovoltaice, acestea ar fi trebuit să fie deja puse în funcțiune în acest an, însă, la ritmul în care merg lucrurile, acestea nu vor fi finalizate nici în noul termen din 2025, stabilit din pix de către Ministerul Energiei.

La semnarea contractului dintre CE Oltenia și Tinmar Energy, în iulie anul trecut, comunicarea oficială a fost că parcurile fotovoltaice, cu o capacitate cumulată de cca. 280 MW, și grupul pe gaz de cca. 475 MW de la SE Turceni vor fi finalizate în 2024, respectiv 2026. Basme!

Iar basmele continuă. În cazul semnării contractului dintre Complexul Energetic Oltenia și OMV Petrom, pentru construirea a patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de cca. 455 MW, punerea în funcțiune era programată pentru anul 2025. Pentru grupul pe gaz de 850 MW de la Ișalnița, cu punere în funcțiune în 2026, contractul nici măcar nu a fost semnat.

Curtea de Conturi a constatat, însă, diferențe în ceea ce privește termenul de finalizare a acestor proiecte.

Prin cadrul legal instituit s-a prevăzut punerea în funcțiune în 2026 a noilor investiții în capacitățile de producere pe gaze naturale, și până în 2024 pentru parcurile fotovoltaice, iar prin contractele semnate de părți s-a prevăzut recepția și punerea în funcțiune în martie 2027, pentru centrala cu ciclu combinat pe gaz, și în aprilie 2025, pentru cele 8 parcuri fotovoltaice.

”Având în vedere nerealizarea unor progrese semnificative în implementarea acestor proiecte, de la momentul aprobării până în prezent, precum și durata de implementare a unor proiecte similar finalizate anterior, există riscul nerealizării proiectelor de investiții la termenele propuse (asumate), efectul neimplementării în timp util conducând la nepunerea în funcțiune de noi capacități de producere energie electrică din surse regenerabile de 735 MW și pe gaz natural de 1.325 MW”, se precizează într-un raport al Curții de Conturi.

Și tot Curtea de Conturi a constatat ce știm deja cu toții, chiar fără să fim prea pricepuți în energie. România n-are nicio direcție când vine vorba de strategia energetică. “România nu are aprobată o strategie energetică națională care să definească obiectivele sectorului de energie electrică pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale”, semnalează Curtea de Conturi.

Dar cine să ne facă strategia. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, se visează primar de capitală așa că asta e prioritatea, nu că mai are puțin și îngroapă mineritul fără să pună nimic în loc pentru că planurile au rămas pe hârtie și nici pe hârtie nu se mai potrivesc minciunile, darămite prin viu grai. Că doar am văzut cum își schimbă ministrul declarațiile și direcțiile în funcție de cum bate vântul și cine îl ascultă.

Vizualizări: 3,013

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: