Politică

Cum au făcut Cîțu și Ciolacu schimb de prefecturi

Partidele de la guvernare au stabilit ca împărțirea prefecților să se facă după o anumită regulă și anume cine are consiliul județean să primească și prefectura.

Ca orice regulă, are și excepții, iar liderii PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, au făcut schimb de prefecturi pe prietenie.

Cîțu a cedat către PSD prefecturi din județele în care peneliștii nu au ținut cu el la congres și le-a obținut în județe prietene, cum ar fi Gorjul lui Dan Vîlceanu.

Spre exemplu, județul Vrancea va reveni PSD, chiar dacă este condus de liberalul Cătălin Toma, care l-a învins pe Marian Oprișan după 20 de ani de domnie. Toma este unul dintre apropiații fostului președinte PNL Ludovic Orban. Însă Cătălin Toma nu-i poate urma pe parlamentarii ex-PNL de Vrancea Ionel Dancă și Ion Ștefan în noul partid format de Ludovic Orban pentru că și-ar pierde mandatul de președinte al Consiliului Județean. Însă va avea de înfruntat un prefect PSD.

De asemenea, PNL va ceda și prefectura Giurgiu, județ condus de Dumitru Beianu, apropiat al liderului PNL Dan Motreanu, unul dintre criticii lui Cîțu în interiorul partidului.

De asemenea, nici Prahova nu va primi prefect liberal, în ciuda faptului că președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, e unul dintre cei patru prim-vicepreședinți ai PNL la nivel național. Florin Cîțu a motivat decizia prin faptul că Organizația Prahova a primit un post de ministru - Cătălin Predoiu, la Justiție. Însă Iulian Dumitrescu a fost nemulțumit, pe motiv că Predoiu a fost impus de Klaus Iohannis, nu de filiala PNL Prahova.

Și PSD a cedat, surprinzător, un fief social-democrat: prefectura Teleorman, județ condus de Adrian Gâdea, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. PSD a cedat și Gorj, cel mai probabil pentru capriciul ministrului liberal Dan Vîlceanu.

 

Vizualizări: 2,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: