Politică

Crește vârsta de pensionare. Barna: O calibrăm cu speranța de viață

Planul Național de Redresare și Reziliență nu este numai despre investiții, ci și despre reforme structurale. Încet-încet, guvernanții ne spun despre faptul că fondul de salarii pentru bugetari va fi înghețat la nivel anului 2019, nu se știe până când, dar și că va crește vârsta de pensionare. 

Încercând să îndulcească vestea, cei de la USR nu vorbesc pe șleau despre creșterea vârstei de pensionare, ci despre o calibrare a acesteia cu speranța de viață. Trăim mai mult, muncim mai mult.

Vicepremierul USR, Dan Barna, a folosit acest termen de calibrare: "Vom avea o nouă lege a pensiilor care va păstra greutatea sistemului de pensii în construcţia bugetară. Este un angajament al actualei coaliţii de guvernare. În România este nevoie de o nouă lege a pensiilor pentru că şi aici s-au schimbat elementele demografice care erau valabile acum 10 sau 15 ani. Nici eu nu am spus că s-ar modifica vârsta de pensionare. Am spus că în momentul de faţă vorbim de o nouă lege a pensiilor şi că acest element trebuie cumva calibrat cu speranţa de viaţă, este o realitate la care ne uităm”.

Pe tema noii legi a pensiilor au existat tot mai multe discuţii, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunând că liberalii vor creşte vârsta de pensionare, acuzandu-l pe premierul Cîţu că a transmis la Bruxelles că va mări vârsta de pensionare.

Ludovic Orban a declarat miercuri că s-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, însă nu s-a luat o decizie. Aceste aspecte figurează pe lista de angajamente trimise la Bruxelles pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar urmează să se ia decizii”, a spus Orban.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, negase marți că s-ar purta astfel de discuții. „Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare Discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit”, a spus Turcan.

Vizualizări: 4,139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: