Actualitate

Constructor: Am găsit pe centură nisip mai fin ca la Mamaia

Înaintează cu greu lucrările la centura municipiului Târgu Jiu, însă vine, în sfârșit, și o veste bună. Într-o lună, estimează constructorul, s-ar putea circula pe circa cinci kilometri din zona de vest a municipiului. Este deja asfaltată această porțiune. Managerul de proiect anunță că se lucrează la nodul rutier dinspre Romanești. Investiția le-a dat mari bătăi de cap constructorilor și a fost nevoie de multe soluții la greșelile inițiale din proiect. “Am un nisip mai fin decât la Mamaia. E un nisip auriu pe o grosime de trei, patru metri”, spune managerul de proiect.

În prezent, se lucrează la nodul rutier din zona Romanești. “Acest nod rutier e important deoarece e ultimul pasaj care se execută pe întreaga lungime a acestui proiect, e cu grindă continuă. E un pod mai special. Noi trebuie să definitivăm și sensul giratoriu de dedesubt. Noi sperăm într-o lună să definitivăm lucrările în această zonă. Încercăm să dăm în folosință 5 kilometri de zonă de vest din cadrul proiectului. Singura problemă e dată de vreme. Să ne permită temperaturile să facem și ultimele lucrări”, a declarat Sorin Georgescu, manager de proiect.

Într-o lună, speră Sorin Georgescu, va fi deschis primul tronson din varianta ocolitoare a municipiului. Proiectul nu a fost lipsit de probleme în ultimii ani. Una era pe hârtie, alta au descoperit muncitorii în teren așa că s-au repliat din mers. „Suntem foarte aproape de terminarea lucrărilor. Întârzierile sunt cauzate de unele lacune din cadrul proiectului inițial, rezolvate pe parcurs. E o zonă fostă inundabilă a Jiului. Am un nisip mai fin decât la Mamaia. E un nisip auriu pe o grosime de trei, patru metri pe care noi am construit niște structuri care trebuie să reziste de-a lungul anilor. Soluțiile inițiale au fost înlocuite cu soluții care se pretează cu acest tip de sol. Materialele sunt de cea mai bună calitate, de la o carieră care ne-a dat granit. Noi nu am făcut lucrarea numai cu balast, cum era în proiect, ci cu granit, care e de calitate superioară, care vă garantez că va fi mult mai rezistent”, a mai spus Georgescu, într-o emisiune la TV Sud.

Din 2016 ar fi trebuit să fie gata centura, dar termenele de finalizare s-au tot amânat. Firma care a câștigat prima licitație a abandonat lucrările înainte să le ducă la bun sfârșit. Apoi a venit pandemia, lipsa de muncitori, a venit firma Secol și a preluat restul de lucrări și noua promisiune este că varianta de ocolire a municipiului Târgu Jiu va fi gata în acest an.

Vorbim de o investiție de circa 200 de milioane de lei pentru un drum de aproximativ 20 de kilometri.

Vizualizări: 3,128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: