Actualitate

Condiția pusă celor de la FNME să intre la negocieri

Federația Națională a Muncii și-a retras plângerea făcută împotriva celor de la Federația Națională Mine Energie a căror reprezentativitate a contestat-o în instanța de judecată. Dacă nu ar fi renunțat la acțiune, cei de la FNME nu ar fi putut participa la negocierile pentru noul contract de muncă. Constantin Crețan spune că a făcut acest pas cu o condiție: să obțină o creștere de cel puțin 13% pentru mineri și energeticieni.

 

În acest moment, doar Federația Univers avea reprezentativitate recunoscută de instanța de judecată și poate participa fără probleme la discuțiile cu administrația Complexului Oltenia pe marginea noului contract colectiv de muncă.

 

Odată ce federația lui Crețan a renunțat la procesul împotriva celor de la FNME, se pot duce și ei la discuții. Condiția e să nu facă doar act de prezență și să ceară majorarea lefurilor pentru mineri și energeticieni. Cel puțin cu rata inflației, spune Constantin Crețan.

 

„Mi-am retras cererea pentru că nu puteau să intre la negocieri. Las din orgoliul meu pentru că au luptat alături de mine și am o datorie morală față de ei. Las reprezentativă FNME cu o singură condiție. Să obțină cel puțin rata inflației pentru creșterea salariilor pentru mineri. Nu puteam să las o singură federație la negocieri, să nu fie blocate negocierile”, a declarat Constantin Crețan.

 

Cât timp sindicatele se ceartă, administrația face calcule, dar nu e dispusă să pună prea mult la salariile minerilor. A făcut o propunere: 5%. Oamenii din producție nici nu vor să audă de așa ceva și și-au îndemnat liderii din sindicate să fie fermi și să ceară mai mult. Rămâne de văzut și ce vor reuși.

Vizualizări: 1,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: