Actualitate

Companii străine, interesate de termocentralele din Gorj și Valea Jiului

Investitorii străini au pus ochii de centralele pe cărbune la care România a renunțat sau urmează să renunțe. O recunoaște Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La nivelul Ministerului Energiei au ajuns solicitări de la două companii străine care doresc să participe la Mintia la punerea unei noi capacităţi de funcţiune, spune ministrul. “Ne-au notificat şi pe noi, şi pe lichidatorul judiciar. Sunt două companii mari, potente, care doresc să investească în termocentrala de la Mintia. Este o companie din Israel şi o companie din Coreea de Sud”, a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru presa centrală. 

Centrala de la Mintia nu mai poate funcționa pe cărbune, pentru că nu mai are autorizație de mediu. “Centrala de la Mintia este o centrală care figura în adresa pe care Comisia Europeană ne-a trimis-o că funcţionează fără autorizaţie de mediu. Am fost notificaţi că urmează acţiunea de infringement şi direct tribunalul de la CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, n.r.) şi a trebuit să luăm decizia opririi centralei de la Mintia. Am notificat lichidatorul judiciar pentru a nu vinde termocentrala de la Mintia la fier vechi. Cine va cumpăra această termocentrală să se oblige că va pune în locul ei altceva de producere a energiei electrice pe gaz natural până în 800 MW”, a explicat ministrul. 

Acesta a făcut referire și la termocentralele din Oltenia. “La fel, la Complexul Energetic Oltenia avem interes din partea unor companii străine să vină să tehnologizeze şi să pună gaz în locul cărbunelui. Deci este un interes destul de mare vizavi de aceste locaţii strategice, nu pentru a fi demolate. Vrem să punem alte capacităţi de producere a energiei electrice. Mai avem Centrala de la Paroşeni. Şi acolo vom trece un grup pe gaz, că va fi gaz în amestec cu hidrogen, în funcţie de taxonomie, dar vom face tehnologizare şi, în paralel, vom închide şi cele patru mine pe huilă până în 2032”, a mai susținut Virgil Popescu.

Vizualizări: 4,437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: