Actualitate

De ce nu este CE Oltenia în PNRR, dar magnatul Comănescu da

Ministrul Energiei a explicat de ce mai multe proiecte ale GSP Power, companie condusă de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au fost incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Virgil Popescu are și o explicație cu privire la faptul că societăți de stat, cum ar fi Complexul Energetic Oltenia, nu au acces la sumele alocate pentru energie prin PNRR.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat un amplu interviu Agerpres, în care a încercat să explice cum a fost gândit PNRR și de ce banii ajung la investitori privați, în detrimentul statului.

CE Oltenia nu poate lua bani din PNRR din cauză că planul de restructurare nu este aprobat, susține ministrul. “Ne-am fi dorit prin PNRR să fi avut şi investiţiile sau o parte din ele de la Complexul Energetic Oltenia. Le-am pus acolo, dar în discuţiile cu Comisia Europeană ne-au spus că din păcate nu pot fi în PNRR înaintea aprobării planului de restructurare şi atunci va trebui să le scoatem de acolo şi să le punem după aprobarea programului de restructurare”, a spus Virgil Popescu.

Nici Elcen nu are parte de sprijin, din cauză că este în insolvență. “Ne-am fi dorit ca şi Elcen să-l punem acolo şi am încercat să îl punem acolo, dar după ieşirea din insolvenţă, pentru că până atunci nu poate beneficia de ajutor de stat. Deci ne-am fi dorit mai multe proiecte ale companiilor unde statul este acţionar majoritar să fie finanţate prin PNRR”, a mai spus ministrul.

În schimb, bani pentru magnatul Comănescu, care dezvoltă un proiect în județul Mehedinți, de unde este ministrul, s-au găsit. “Avem un proiect foarte interesant, un concept foarte interesant făcut de către Romgaz împreună cu GSP Power. Este un concept de Green City i-au spus cei care l-au promovat. Este vorba de producere de energie electrică folosind un amestec de gaz natural cu 30% hidrogen, hidrogen ce este produs din energie regenerabilă, captare de CO2 în aşa fel încât să avem cât mai mici emisiile de CO2 şi folosirea acestui CO2 prin injecţie în zona de agricultură, în serele de legume, de flori, de orice altceva, în aşa fel încât să respectăm taxonomia pentru producerea de energie electrică. Practic, acesta a fost singurul proiect propus de a produce energie cu emisii foarte mici de CO2 în bandă. Pentru că regenerabilele nu produc în bandă, acesta este un proiect propus de producere a energiei electrice şi practic ne asigură atât la Halânga, cât şi la Constanţa producerea în bandă a energiei electrice”, a spus ministrul.

Întrebat dacă magnatul Comănescu a avut acces la PNRR pentru că a sprijinit cariera sa politică, ministrul a avut o reacție nervoasă. “Este o prostie. Nu ştiu ce sponsorizări politice a făcut GSP Power. Eu ştiu că Romgaz a depus acest proiect, iar Romgaz a semnat un memorandum cu GSP Power încă de anul trecut. A fost foarte transparentă această asociere între GSP şi Romgaz. Dacă îmi aduc bine aminte eram la Halânga, în Turnu Severin, cu premierul Orban în acea vreme, preşedintele partidului. De atunci am spus că se va face acest proiect la Halânga pe amplasamentul termocentralei”, a spus Virgil Popescu.

Acesta a pasat întreaga responsabilitate la Romgaz. “Decizia de asociere între GSP şi Romgaz a fost luată de Romgaz încă de anul trecut, foarte transparent. Deci noi la minister nu am selectat absolut nicio companie”, a spus ministrul.

PNRR are pe capitolul de energie aproximativ 1,6 miliarde de euro.  

Vizualizări: 3,643

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: