Anchetă

Chircă de la Termo Rovinari, sub control judiciar și cu sechestru pe bunuri

Iosif Chircă, în prezent director adjunct al Termocentralei Rovinari, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile și e cercetat într-un dosar de fapte de corupție în energie. Ar fi luat șpagă cinci mii de euro. A primit-o într-o pungă de cadou, pe marginea unui drum în timp ce era filat de procurori. DNA i-a pus sechestru pe patru imobile.

 

Procurorii descriu cu lux de amănunte cum a căzut Chircă în plasa șpăgii. La finalul anului 2023, omul de afaceri - Ion Eugen Petru – ar fi remis suma de 5000 de euro lui Iosif Chircă ( director al Sucursalei Electrocentrale Rovinari), pentru ca şi acesta să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Respectiv derularea unor relaţii comerciale între Complexul Energetic Oltenia şi SC Techno Montaj SRL din Braşov.

Mita într-o pungă de cadouri, pe marginea drumului

În acest caz presupusa dare de mită ar fi fost cu peripeţii, arată surse din anchetă. Omul de afaceri Ion Eugen Petru ar plecat noaptea din Târgovişte pentru a ajunge la Rovinari de dimineaţă. Când ar fi ajuns în Rovinari, acesta nu l-ar mai fi găsit pe directorul Chircă la sediul Sucursalei Electrocentrale Rovinari. Acesta ar fi plecat din incintă cu 15 minute mai devreme.

 

Directorul nu i-ar fi răspuns la mesaje afaceristului şi, ca atare, Petru intenţiona să lase „pachetul”/ „tâmpenia aia” la secretariat.

Ulterior omul de afaceri s-ar fi răzgândit, ar fi vorbit cu altcineva la telefon pentru a fi preluat „pachetul”, dar între timp ar fi fost sunat de Chircă şi s-ar fi întâlnit în Gorj, la intersecţia unui drum comunal cu un drum european.

Aici, după ce ar fi aşteptat mai bine de o jumătate de oră în propriul autoturism, ar fi oprit şi maşina în care s-ar fi aflat directorul Chircă. Ulterior, Ion Eugen Petru ar fi lăsat punga de tip cadou şi o mapă albastră în maşina în care s-ar fi aflat directorul de la Rovinari. Întâlnirea ar fi fost supravegheată de procurori.

 

În ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri Ion Macovei – acesta ar mai fi promis directorului societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, în toamna anului 2023 un procent de 15% (300.000 de euro) din valoarea unui contrat de 2 milioane de euro ce avea ca obiect serviciile de arhivare (contract de urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată) şi un alt procent tot de 15% (120.000 de euro) din valoarea unui contract de 800.000 de euro, ce avea ca obiect tot servicii de arhivare, dar care urma să fie atribuit prin achiziţie directă.

 

În acest caz, procurorii au luat măsura controlului judiciar pentru următoarele 60 de zile şi faţă de Dorin Adrian Ecobescu ( directorul Centralei Termoelectrica Bucureşti Sud/ CET SUD Elcen) şi Iosif Chircă (directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari) pentru luare de mită.

 

În plus, DNA le-a interzis directorilor de la Elcen şi Electrocentrale Rovinari să-şi exercite funcţiile.

 

Procurorii au luat măsuri asiguratorii şi în privinţa mai multor imobile şi conturi bancare ale inculpaţilor.

În dosar, procurorii DNA fac cercetări şi faţă de alte persoane.

Vizualizări: 4,918

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: