Actualitate

Certificatele pentru acest an vor costa 500 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia estimează pentru acest an o producție de peste zece TW, față de 8 TW anul trecut. În aceste condiții, va trebui să cumpere până în aprilie anul viitor circa zece milioane de certificate de carbon.

Dacă prețul rămâne 50 de euro/certificat sau va crește, compania va fi pusă în situația să cheltuiască 500 de milioane de euro doar pentru taxa de poluare. Ajutorul prevăzut să vină de la stat este cam jumătate din sumă.

Și în acest an, compania a cumpărat certificate de carbon de 315 milioane de euro, iar ajutorul de la stat a fost de 241 de milioane de euro. Diferența de 74 de milioane de euro a fost suportată din bugetul companiei.

Surse din companie susțin că ar fi nevoie de reglementări noi, în sensul în care certificatul de carbon să fie în sumă fixă pentru companii, nu condiționată de evoluația pe bursă. Asta și pentru ca societățile să își poată fundamenta corect cheltuielile.

Prognozele oficiale ale Comisiei Europene arătau o creștere lentă, liniară, până la circa 30 ÷ 35 euro/certificat în 2030. Ori, suntem în 2021 și deja prețul a trecut de 50 de euro.

Prețul a explodat și pentru că Uniunea Europeană a decis în mai anul trecut să retragă 332,5 milioane de certificate EUA din circulație în urmatorul an, incepand cu 1 septembrie 2020. Certificatele au fost plasate în rezerva de stabilitate a pieței (MSR). Acest număr este în scădere de la cele 397 milioane retrase pana în prezent, dar reprezintă 24% din numărul total de certificate în circulație (TNAC).

Vizualizări: 2,451

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: