La modă

Afinată din fructe de cultură? Răspunsul este NU!

Un român care a vrut să facă afinată, pentru prima dată, a întrebat pe o pagină de socializare unde a greșit, de nu se topește zahărul.

Fotografia a fost relevantă și omul a primit numeroase răspunsuri. În primul rând, recipientele nu se țin în frigider, ci la temperatura camerei.

În al doilea rând, nu sunt recomandate fructele de cultură, ci cele de pădure, care sunt mici se zemoase.

“Afinata adevărată se face din fructe mărunte de pădure. Oricum agită zilnic și lasă damigenele la soare”, “ Nu se tin in frigider. Din cauza temperaturii scazute nu se topeste zaharul. Se tin la temperatura camerei. Afinata nu se face din afine de cultura - albastre. Se face din afine de padure, din cele maruntele si inchise la culoare”, “Nu iese afinata din ce e in vase. Afinele de cultura nu au sirop suficient si nici aroma. Din ce e acolo pentru a recupera ceva incercati sa faceti dulceata”, sunt câteva sfaturi.

Mai mult, cunoscătorii spun că zahărul trebuia pus în straturi, adică un rând de afine, unul de zahăr și tot așa. Ori, din imagine pare că omul a pus mai întâi zahărul și apoi afinele. Mai mult, recipientele se țin la temperatura camerei și de agită din când în când. 

O rețetă de afinată de casă

Ingrediente: 5 kg de afine; 2 kg de zahăr; 1,5 litri de alcool de 80 de grade.

Preparare: Afinele proaspete se curăță de codițe și se spală bine sub jet de apă rece. Într-un vas mare, indicat o damigeană din lemn, de 8-10 litri se pune pe rând câte un strat gros de afine, un strat de zahăr, un strat de afine și se continuă până când termini toate ingredientele.

Damigeana se leagă la gură cu o bucată de tifon și se lasă la soare, pentru a se dizolva în totalitate zahărul. Atunci când zahărul este topit și totul arată ca un sirop de afine, se adaugă și alcoolul de 80 de grade. După acest pas, damigeana cu afinată se închide cu un dop de plută și se lasă la păstrat într-un loc răcoros și uscat timp de două săptămâni la macerat.


După acest timp, afinata se mută în sticle curate și sterilizate și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat. Afinele din afinată pot fi păstrate și folosite ulterior pentru diferite preparate precum bomboane cu alcool sau prăjituri.

Vizualizări: 650

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: