La modă

De ce păstrează fermierii cojile de nucă

Brichetele din coajă de nucă posedă proprietăți de încălzire mai bune decât lemnul, iar în urma arderii, aproape că nu lasă cenușă.

Ca să facă față cheltuielilor cu încălzirea, fermierii caută soluții alternative. Unii au înlocuit lemnele cu coji de nucă. Au putere calorică mai mare și sunt și mai ieftine.

Astă iarnă, o tonă de coji de nucă a costat 550 de lei, față de 770 lemnele. „E mult mai rentabil. Plus că la centrală pe lemne alimentam din 2 în 2 ore, dar dacă încărcam buncărul cu coajă de nucă mergea până dimineața”, a spus un fermier, care susține că a redus astfel la jumătate.

O fabrică de procesare de miez de nucă din Ciugud, județul Albă, vinde 3000 de tone de coji anual anual.
 

Vizualizări: 579

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din La modă:

Citește și: