Anchetă

CE Oltenia rămâne fără banii din afacerea “cărbune pentru Serbia”

Complexul Energetic Oltenia a pierdut luna trecută procesul intentat de BVA Coal SRL, firma prin care a exportat acum câțiva ani importante cantități de cărbune în Serbia. CE Oltenia încearcă de ani buni să obțină de la BVA restituirea garanției de bună execuție, demers blocat însă în instanța de judecată.

Compania gorjeană a considerat că firma de apartament nu și-a făcut bine treaba și a vrut să execute garanția de 780.000 de euro. A câștigat în primă instanță, dar a pierdut la următoarele două, procesul urmând să ajungă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Afacerea „Cărbune pentru Serbia” a pornit la sfârşitul anului 2014. Fusese un an ploios, iar minele din Serbia au fost inundate. Ţara vecină avea nevoie de cărbune, acesta fiind livrat de compania din Gorj, dar nu direct, ci printr-o firmă de apartament. 

Contractul a fost încheiat în decembrie 2014, când CE Oltenia s-a obligat să vândă BVA COAL SRL, prin unități miniere, respectiv Roșiuța, Lupoaia și Husnicioara, o cantitate de 1.200.000 tone de cărbune tip lignit cu granulația 0-60 mm, durata de valabilitate a contractului fiind de maxim 6 luni de la data semnării, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților. Contractul a fost negociat la prețul unitar de 13 euro/to fără accize și TVA, prețul total al contractului fiind 15.600.000 euro, plătibili în lei.

Un articol prevedea că garanția de bună execuție va fi pierdută în situația în care contractul de vânzare este reziliat din culpa operatorului economic. 

BVA Coal a pus garanție în această afacere şapte bilete la ordin a câte 443.600 lei şi unul de 354.880 lei. Acestea nu au putut fi niciodată executate.

Vizualizări: 3,349

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: