Actualitate

CE Oltenia caută investitor pentru Ișalnița, pe bani din Fondul de Modernizare

Complexul Energetic Oltenia este obligat să facă noile investiții în parcuri fotovoltaice și grupuri energetice pe gaze prin asociere cu alte firme, chiar dacă mare parte din bani vor fi nerambursabili, din Fondul de Modernizare.

Investitorii interesați au termen până la 1 aprilie să depună oferte, în vederea înființării unei firme de tip SpV - Special Purpose Vehicle.

CE Oltenia le transmite potențialilor investitori că mare parte din bani este asigurată din Fondul de modernizare: “Pentru Proiectul care se urmărește a fi implementat de SPV, CE Oltenia a depus la Ministerul Energiei solicitări pentru a fi incluse în proiectul Fondului de Modernizare a României. Se estimează că finanțarea din Fondul de Modernizare care ar putea fi obținută de SPV poate fi de până la 50% pentru proiectele CCGT. Acest tip de finanțare este o finanțare nerambursabilă, fiind specificat faptul că finanțarea nu a fost încă aprobată. Finanțarea descrisă anterior este realizată în contextul planului de restructurare pentru restabilirea viabilității pe termen lung, depus de CE Oltenia la Comisia Europeană, pentru care a fost aprobat un ajutor de stat de restructurare în valoare de până la 2,66 miliarde EUR. Măsura a fost aprobată și în contextul planului de decarbonizare și înlocuire a producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile (energie solară și hidroelectrică), care emit mai puțin sau nu emit deloc CO2”.

De asemenea, CE Oltenia a inițiat procesul pentru obținerea de către SPV a unor finanțări bancare de tip project finance. Suplimentar, investitorul selectat va avea obligația de a asigura resursele financiare suplimentare necesare realizării proiectului dezvoltat de SPV proporțional cu cota sa de participare. 

De asemenea, este posibil ca CE Oltenia să contribuie și cu aport în numerar sau altă formă de finanțare și/sau numerar, se mai precizează în anunț.

Pentru celelalte nouă investiții, adică opt parcuri fotovoltaice și un grup pe gaze la Turceni, CE Oltenia s-a asociat cu Tinmar și OMV.

Vizualizări: 3,108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: