Ultima oră

Ce fac marii consumatori după liberalizarea prețurilor la energie

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, consideră că marii consumatori de energie ar trebui sprijiniți după eliminarea subvențiilor, propunând un sistem ce ar putea fi considerat ajutor de stat. El a subliniat că, deși este important să ajutăm și consumatorii mici, trebuie să acordăm o atenție specială celor mari, având în vedere impactul semnificativ al costurilor energetice asupra activităților lor economice.

„Este clar că nu putem să subvenționăm energia pentru toată lumea. Prețul energiei nu va fi niciodată extrem de scăzut și nu este sustenabil să oferim subvenții pentru toți. În ceea ce mă privește, mă preocupă în mod special sprijinirea marilor consumatori de energie, nu neapărat din cauza dimensiunii firmei, ci pentru că, la aceștia, costurile energetice reprezintă o pondere mare din cheltuielile totale. Dacă vorbim de un cabinet stomatologic, de exemplu, costul energiei nu este o problemă majoră. Dar pentru un gigant industrial precum Alro sau fostul Sidex, costul energiei este esențial. Dacă dorim ca aceste companii să rămână în țară, să plătească taxe și salarii, trebuie să găsim soluții pentru a le sprijini", a declarat Chirițoiu.

În opinia sa, Comisia Europeană va trebui să elaboreze o propunere pentru a sprijini statele membre în acest demers, având în vedere că mai multe țări se confruntă cu o situație similară. „Comisia trebuie să intervină cu o soluție, fiindcă nu suntem singura țară care cere acest ajutor. Sunt și alte state în aceeași situație. Este clar că va trebui să găsim un mecanism ce poate fi considerat ajutor de stat, iar acest ajutor ar putea include contracte pe termen lung cu furnizorii de energie, sprijinite de stat, pentru a le proteja pe marile companii de fluctuațiile pieței și pentru a le asigura un preț competitiv", a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

Chirițoiu a subliniat că, pentru competitivitatea economică, nu este suficient ca piața de energie să funcționeze eficient, ci și ca prețul energiei să fie mai scăzut decât cel practicat în prezent în Uniunea Europeană. „Pentru a fi competitivi pe piața internațională, avem nevoie de energie mai ieftină. Dacă Germania, principalul motor economic al Europei, nu va beneficia de energie ieftină, nici noi nu vom fi competitivi. Acesta este un subiect care depășește competențele autorității de concurență, dar vom fi implicați, în măsura în care putem, prin intermediul ajutoarelor de stat", a explicat acesta.

Referitor la liberalizarea pieței de energie, Chirițoiu a spus că eliminarea subvențiilor reprezintă o direcție corectă, dar că procesul trebuie să fie bine gestionat. „Liberalizarea pieței de energie este un pas important. Este esențial ca piața să funcționeze corect, iar pentru aceasta, contractele trebuie respectate. Nu poți avea o piață funcțională dacă nu există mecanisme clare care să asigure respectarea acordurilor între părți", a mai spus președintele Consiliului Concurenței.

În paralel, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pus în consultare publică un proiect de ordin privind introducerea unei garanții pentru contractele pe piețele de energie electrică. Conform propunerii, această garanție ar urma să fie de 30% din valoarea contractului, o măsură care vizează stabilirea unor reguli mai clare și mai ferme în tranzacționarea energiei electrice, contribuind astfel la maturizarea pieței.

George-Sergiu Niculescu, președintele ANRE, a explicat că acest sistem de garanții există deja în domeniul gazelor naturale și că se urmărește îmbunătățirea lichidității pieței de energie electrică, asigurându-se totodată respectarea contractelor de către toate părțile implicate. „Prin introducerea acestei măsuri, ne propunem să aducem o mai mare stabilitate și transparență pieței de energie", a afirmat Niculescu.
 
 
 

Vizualizări: 197

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: