Anchetă

Ce bani învârt hărțuitorii de mediu din România

Tari în gură, populiști, dar cu ținte precise. Cam ăștia sunt hărțuitorii de mediu din România, deghizați în tot felul de organizații cu denumiri pompoase.

Ținta lor principală este destabilizarea energetică a României. Cea mai hărțuită companie este de departe Complexul Energetic Oltenia, singura din minerit care a supraviețuit până acum atacurilor. Dar, așa-zișii ecologiști au luat ca țintă și Hidroelectrica, ale cărei investiții hidroenergetice au fost blocate. Mai nou, se opun și reactoarelor nucleare de tip SMR. Pe ei îi deranjează orice investiție care ar putea aduce un plus de stabilitate sistemului energetic românesc, o să vedeți că vor contesta și grupurile pe gaze încă de la prima solicitare de aviz de mediu.

Păcat că statul român nu știe să își apere interesele și să se uite puțin pe finanțările acestor organizații.

Să luăm de exemplu Greenpeace România și să ne uităm pe ultimele bilanțuri depuse. În 2021 au avut venituri totale de 30.300 de lei și cheltuieli de 2.728.882 de lei. Chiar nu se întreabă nimeni de unde au cheltuit atâția bani? Cine i-a împrumutat sau sub ce formă au intrat în posesia a milioane de lei? 

Am zis că poate au avut bani din urmă, așa că ne-am uitat și pe bilanțul din 2020. Ce să vezi? Venituri de 6.321 de lei și cheltuieli de 2.676.269 lei. Ce concluzie putem trage? Simplu, este o practică deja, nu o întâmplare. De ce închide fiscul ochii, cum de li se permite unor astfel de organizații să meargă în pierdere milioane de euro? 

Să ne uităm și în bilanțul din 2019, venituri de 111.112 lei și cheltuieli de 2.773.287 lei. Cu alte cuvinte, trei ani la rând cu pierderi de peste două milioane de lei pe an și fiscul doarme în papuci. De ce? Le e frică să se ia de ăștia, pentru că au gura mare? Și în 2018 a fost pierdere de peste două milioane de lei, în 2017 pierdere de 1,7 milioane de lei, în 2016 pierdere de 1,6 milioane de lei, iar bilanțuri mai vechi nu sunt pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

Oricum, nici nu ne trebuie mai multe date, ăștia sunt acești așa-ziși activiști de mediu din România, niște oameni finanțați pe ușa din spate cu milioane de euro, într-o țară în care nu avem instituții care să ne apere.

În cazul celor de la Declic, pe care îi vedeți peste tot cu mesaje în care să le donăm lor bani pentru tot felul de cauze, dar ei luptă să blocheze reluarea investiției hidro de pe Jiu, situația este diferită.

În 2021 au avut venituri de peste trei milioane, în 2020 venituri de peste 3,5 milioane, în 2019 venituri de peste 2,7 milioane, în 2018 venituri de peste 1,5 milioane de lei și așa mai departe. Una peste alta, le cresc veniturile de la an la an, dar, după cum arată bilanțurile, sunt pe profit, adică nu cheltuiesc mai mult decât încasează legal, cum fac cei de la Greenpeace. O să revenim însă la acest Declic și la campaniile lor permanente de strângere de fonduri pentru scopuri comunitare, dar de fapt ocupația lor este tot să blocheze investiții în energie.

Să aruncăm o privire și pe bilanțurile celui mai mare hărțuitor al Complexului Energetic Oltenia, pe numele lui Banckwatch România. Dacă urmăriți activitatea celor trei organizații, o să vedeți cum se completează unele pe altele. Cei de la Bankwatch au avut anul trecut venituri de 1.303.487 lei și cheltuieli de 1.229.184 lei. Mulți bani și remarcăm că au fost mai bine finanțați în 2021 decât în 2020, când au fost pe pierdere, având venituri de 820.402 lei și cheltuieli de 891.095 lei. Și au mai fost vreo doi ani cu pierdere și înainte, dar totuși în limite mai tolerabile, nu ca la ăia de la Greenpeace, unde și al mai orb finanțist vede ce se întâmplă.

Donează, donează, donează, dacă ești fraier. Știm că îți spun povești frumoase, că îți promit un cer albastru și o apă cristalină, dar mai uitați-vă și ce fac, nu doar ce spun, și cine îi pune să facă și mai ales de ce. 

 

Vizualizări: 3,392

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: