Actualitate

Când sunt jaloanele din PNRR pentru sistemul de pensii

Guvernul are o politică de a lăsa pe ultima sută de metri fiecare dezbatere pe PNRR, astfel încât să nu fie timp pentru analize. Și transparența lasă de dorit, pentru că din comunicările publice nu rezultă ce tip de reforme se vor face.

 

Sunt două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile și sistemul de pensii. Un prim jalon, care este la sfârșitul lunii decembrie, este pentru pensiile speciale, și un al doilea, care este la sfârșitul trimestrul I care se referă la reforma pensiilor. 

Guvernanții recunosc că sunt elemente de reformă destul de sensibile care privesc sistemul de pensii. De la vârsta de pensionare, până la eliminarea unor facilități privind pensia anticipată și, desigur, sunt acolo și anumite componente care țin de modul de calcul al pensiilor, deci, jaloanele sunt cu impact destul de mare în societate, și sunt destul de sensibile din acest punct de vedere.


Minerii și energeticienii din termocentralele pe cărbune doar ce au obținut în ultimii doi ani câteva facilități pentru pensionare anticipată, pe care le-ar putea pierde anul viitor. Subiectul a fost discutat ieri de liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia cu ministrul Muncii, sunt ceva promisiuni că drepturile vor fi menținute în noua legislație. Dar, cine știe ce a scris useristul Ghinea prin anexele alea încă secrete al PNRR, că din partea dată publicității nu rezultă nimic clar. Așa că, până nu vedem un proiet în care să scrie negru pe alb ceea ce spun politicienii din gură, este bine să privim cu atenție subiectul.

 

Vizualizări: 1,014

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: