Actualitate

Judecătorii au înțeles acțiunile antinaționale ale unor oengiști. Declic pierde procesul, barajul Mihăileni poate fi finalizat!

Tribunalul Cluj a respins, astăzi, cererea de chemare în judecată depusă de Asociația „Declic” prin care a solicitat oprirea lucrărilor și a funcționării Barajului de la Mihăileni din comuna Buceș.

Printre cei chemați în judecată de către asociație se află „Administrația Națională Apele Române” și „Administrația Bazinală de Apă Crișuri”, iar stadiul procesual este ”pe fond”.

„Admite excepția inadmisibilității și, pe cale de consecință, respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta „Asociația Declic” în contradictoriu cu pârâții”, se arată în soluția pe scurt a completului de judecată, care, însă, poate fi contestată.


Barajul Mihăileni, investiție începută în urmă cu mai bine de 35 de ani, a fost recepţionat la sfârşitul lunii martie 2022, în cadrul unei ceremonii la care a luat parte și ministrul Mediului, Tánczos Barna, însă, continuarea lucrărilor de amenajare a lacului de acumulare a fost suspendată în urma unor procese intentate de către Asociația „Declic”.

Organizația de mediu a cerut în instanță sistarea lucrărilor, unul dintre motivele invocate de către reprezentanții ONG-ului fiind acela că autorizația de construcție necesară derulării proiectului datează din 1987, nefiind valabilă pentru lucrările realizate.

Autoritățile locale s-au arătat îngrijorate de sistarea lucrărilor la acest obiectiv de la Mihăileni, investiție începută încă din anul 1987 și aflată în prag de finalizare, și au atras atenția asupra riscurilor uriașe pe care le implică nedarea sa în exploatare.

Mai mult, la sfârșitul lunii septembrie anul acesta, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Hunedoara au semnat un Memorandum privind situația dificilă a amenajării hidrotehnice a barajului de la Mihăileni, document ce a fost trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și prim-ministrului, Nicolae Ionel Ciucă și ministrului Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, și prin care s-a solicitat luarea măsurilor legale astfel încât, în cel mai scurt timp, să fie deblocată situația și reluate lucrările.

În memorandum se arată că membrii CJSU Hunedoara au analizat stadiul construcţiei hidrotehnice de la barajul Mihăileşti, concluzionându-se că în situaţia în care investiţia nu va fi finalizată într-un timp relativ scurt există "riscul major" de inundaţii în aval, pe sectorul râului Crişul Alb, între Mihăileni şi comuna Vaţa de Jos.

De asemenea, există pericolul ca 16 imobile aflate în cuveta lacului de acumulare să fie inundate iar alte 20 de case, să fie izolate.

Totodată, autorităţile menţionează posibilitatea degradării lucrărilor deja executate şi faptul că va fi nevoie de fonduri mari pentru conservarea şi întreţinerea acestora.

În prezent, lucrările de construcţie-montaj la amenajarea Mihăileni sunt suspendate ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti, alte patru dosare civile în care sunt contestate acte aferente obiectivului de investiţie aflându-se pe rolul Tribunalului Cluj şi al Curţii de Apel Cluj, a precizat, pe 27 septembrie, Prefectura Hunedoara.

Asociația Declic încearcă să blocheze și reluarea lucrărilor hidroenergetice de pe Jiu.

Vizualizări: 1,767

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: